Pentru a face din servirea ceaiului o adevarata ceremonie vei avea nevoie de un arsenal intreg:
• Un ibric simplu sau cu fluier
• Ceainice si cesti din portelan fin
• Lingurite mici, elegante
• Vase speciale pentru zahar si lapte
• Strecuratoare pentru frunzele de ceai (desi unele ceainice au deja un fel de sita la baza orificiului pentru scurgere)
• Farfuriute pentru servirea fursecurilor, a biscuitilor si a altor preparate englezesti care insotesc ceaiul
• O fata de masa delicata cu servete asortate
• Un aranjament floral face intotdeauna impresie buna
Vei avea nevoie de frunze de ceai de calitate. Nu folosi pliculete pentru ca in majoritatea se afla orice altceva decat scrie pe eticheta (in cele ieftine, cel putin).
Fierbe intai apa in ibric. Apoi incalzeste ceainicul cu putina apa fierbinte, pe care o arunci ulterior. Pasul acesta este important deoarece vasul fiind cald nu mai „fura" din caldura apei in care trebuie sa infuzeze ceaiul.
Pune frunzele de ceai in ceainic (cantitatea se calculeaza asa: cate o lingurita pentru fiecare ceasca plus una pentru ceainic) si toarna apa fiarta peste ele. Acopera cu capacul ceainicului si lasa la infuzat 5 minute. Daca vrei ca aroma sa fie mai slaba, 2 minute de infuzare sunt suficiente. Se serveste imediat.
Odata racit, ceaiul nu mai este asa de bun, iar englezii nici nu il mai beau. Plus ca timpul in care ceaiul sta in apa afecteaza preparatul final dandu-i un gust amar.
Se toarna cu grija ceaiul, tinand mereu o mana pe capac pentru a nu stropi si pentru a nu te frige cu lichidul fierbinte. Se toarna incet pentru a evita umplerea excesiva a cestilor.
Ordinea de adaugare a ingredientelor in ceasca este: lapte, infuzia de ceai, zaharul. Englezii nu pun miere in ceai (ceea ce e foarte bine pentru ca mierea devine toxica la temperaturi mari). Se foloseste mai ales zahar alb pentru ca cel brun nu are un gust asa de bun in ceai.
Mancarea servita include biscuiti, scones, fursecuri si sandvisuri mici. Cu cat totul este mai elegant cu atat de apropii de stilul englezesc.
Ponturi:
- Cel mai bine e sa alegi cesti din portelan. Se spune ca acestea fac ca ceaiul sa aiba un gust mai bun.
- Nu se fierbe apa de doua ori pentru ca prin fierbere se elimina oxigenul continut de apa, iar ceaiul nu va mai avea gust bun. Plus, prin fierberea apei care a stat se concentreaza impuritatile solide (de exemplu, praful).
- Cele mai populare soiuri de ceai englezesc sunt Darjeeling, Earl Grey, English Rose, Orange Pekoe si Imperial Gunpowder.
Citeste si alte articole interesante numai pe Good Food!
Foto: Hepta