Antena Căutare

Ceaiul pentru sanatate: verde sau infuzii aromate?

Ceaiul, cea mai populara bautura din lume dupa apa, a fost descoperit intamplator de imparatul chinez Shen Nung in anul 2700 i.Hr.

Pe cand acesta se relaxa in gradina, savurand o cana cu apa fierbinte, cateva frunze din arborele aflat in apropiere s-au desprins si au cazut in cana.

Licoarea rezultata a fost pe gustul imparatului, mai ales ca multe dintre suferintele sale au trecut de indata ce a baut ceaiul.

Ulterior, ceaiul a devenit bautura nationala in China, de unde a "migrat" spre alte popoare. La ora actuala, exista mii de sortimente de ceai, cu arome si culori diferite. Insa ele au la baza patru tipuri importante de ceai: negru, verde, alb si ceaiul oonolog.

Planta de ceai se numeste Camellia sinenis si creste in peste 50 de tari. Ceaiul negru este recunoscut pentru proprietatile sale de incetinire a procesului de imbatranire si de scadere a nivelului colesterolului.

Ceaiul verde se recomanda persoanelor care sunt obosite sau care vor sa slabeasca, in timp ce ceaiul alb, unul dintre cele mai rare ceaiuri, creste imunitatea organismului. Din cauza pretului ridicat, ceaiul alb a fost considerat "bautura aristocratilor".

FARA COFEINA

Ceaiul oolong este un ceai semifermentat, cu aceleasi proprietati ca si cel verde. Toate tipurile de ceai contin cafeina, polifenoli, uleiuri eterice (care ii dau aroma) si substante minerale.

Cu toate ca termenul "ceai" a fost extins si asupra infuziilor (amestecurilor) de plante medicinale, "adevaratul" ceai se prepara din frunzele plantei Camellia sinesis. Infuzia este o solutie apoasa obtinuta dintr-o planta prin oparirea ei cu apa clocotita, in scopul extragerii principiilor active pe care le contine.

Bautura rezultata are proprietati calmante, fiind totodata folosita ca remediu in diverse afectiuni.

RECOMANDARE

Unele plante medicinale - musetelul, teiul, menta sau roinita - trebuie preparate numai prin infuzie, deoarece prin fierbere dispar principiile active. Infuzia este cea mai frecventa forma de preparare a plantelor medicinale. La o cana cu apa clocotita (250 ml) se adauga o lingurita cu varf din florile, tulpinile sau frunzele plantei, taiate marunt.

Solutia se acopera si se lasa la infuzat (trecerea substantelor active din plante in apa fiarta) intre doua si cinci minute. Infuzia se bea neindulcita, cu inghitituri mici. Spre deosebire de ceai, infuziile din plante medicinale au arome unice si nu contin cafeina.

Citeste jurnalul.ro

Foloseste crema contur pentru ochi!... VIDEO! Copiii s-au intalnit cu Kemy Curiosul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x