Antena Căutare

Certurile in fata copiilor, benefice sau traumatizante

A te certa in fata copiilor nu este doar prilej pentru ca ei sa isi puna anumite intrebari, ci si sa le contureze mentalitatea cu care vor porni in viata.

Multi dintre noi am trecut macar o data prin aceasta situatie: fiind in plina cearta cu partenerul de viata observam la un moment dat ca cineva ne priveste cu ochi mari din pragul usii - copilul. Intrebarea fireasca este: ce efect au astfel de certuri asupra copiilor?

O neintelegere ocazionala, in care va tratati cu respect si prin care incercati sa gasiti o solutie este de fapt un lucru benefic pentru copii. Este un mod prin care ei pot invata la randul lor cum sa se descurce in astfel de situatii.

Insa cele in care va repetati, va insultati, in care mai mult va exprimati furia decat sa rezolvati problema, nu pot aduce. nimic bun. Daca va umiliti unul pe celalalt, copiii vor invata sa faca si ei acelasi lucru cu altii, mai mult, se vor purta asa cu voi cand vor ajunge la varsta adolescentei.

Le poate afecta relatiile viitoare

Articolul continuă după reclamă

Copiii se sperie cand ii vad pe parintii lor certandu-se, iar mai tarziu devin dezgustati de acest obicei, ei intrebandu-se cum pot trai asa doi oameni. Exista riscul ca ei sa dezvolte o teama de a se gasi intr-o relatie asemanatoare, iar ca adulti vor avea tendinta de a iesi destul de repede din relatii.

Desi trauma prin care trec copiii la divortul parintilor lor este destul de mare, este mai rau pentru cei care stau intr-o familie in care adultii sunt nefericiti, iar relatia lor este una exploziva, dureroasa.

Daca cei mici sunt martorii unei certe, nu va prefaceti ca nu s-a intamplat nimic, ci discutati si cereti-le scuze. Asigurati-i ca va iubiti si formulati totul pe intelesul lor "Imi pare rau ca eu si tati ne-am certat aseara. Amandoi ne simtim rau dupa ce ne spunem astfel de cuvinte. Totul are rezolvare atunci cand se vorbeste calm, frumos si nu se ridica tonul".

Dar nu puteti folosi aceasta scuze de prea multe ori - dupa un timp, explicatiile vor suna false. De aceea, in momentul in care simtiti ca lucrurile va scapa de sub control, luati o pauza. Apoi gasiti un moment potrivit, cand sunteti amandoi linistiti, pentru a discuta si a gasi solutii, a lamuri ce va deranjeaza unul la celalalt.

foto: educare.com

Vrei sa slabesti? Trei idei de mic dejun sanatos... O aplicatie iPhone va bloca continutul neadecvat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x