Curioasa si... cicalitoare. Sunt pline de vitalitate si inteligenta, au ochii de culoarea chihlimbarului, iar corpul lor pare durduliu si indesat. Adesea aceasta pisica este numita, in termeni populari, "cartoful cu scobitorii. Gama de culori a blanitei variaza de la auriu si culoarea cuprului (cea preferata de crescatori) pana la nuante inchise de gri-albastrui. Este foarte afectuoasa si se ataseaza repede de familia care o adopta. Curioasa nevoie-mare, isi urmeaza stapanul peste tot, mai ceva ca un catel.
Poate deveni "cicalitoare" atunci cand unul dintre membrii casei are o convorbire telefonica. E fascinata de acest aparat si adora sa se joace cu cordonul lui. In plus, ii "merge gurai continuu, de parca tine cu orice pret sa te faca sa renunti la conversatie. O indragesti intr-o clipa cand descoperi comportamentul ei prietenos! Mai ales cand constati ca se bucura sa-ti faca "serviciii: arunci o mingiuta sau orice fel de jucarie miniaturala si ea e fericita sa ti-o aduca, prinzand-o in dinti, si "raspundei atunci cand e strigata pe nume.
Necesita o grija deosebita. Periatul la aceasta rasa are un rol important si trebuie facut macar o data pe zi. Nu te lasa intimidat de faptul ca refuza sa se lase periata, incercand sa fuga din manile tale sau sa te zgarie. O grija deosebita trebuie sa li se acorde pisoilor abia nascuti, pe care ii poti adopta abia dupa 12-16 saptamani de la nastere.
Dupa cea de-a 12-a saptamana trebuie sa li se administreze primul vaccin, apoi, la intervale bine stabilite de medic, le vor fi facute toate vaccinurile de baza, care sa le asigure imunitatea si o viata sanatoasa. Astfel, cand micutii vor intra intr-un nou mediu de viata (o noua casa, un nou proprietar), se vor afla la varsta optima pentru a putea fi educati. Si inca ceva! Pentru a-si pastra toate calitatile rasei, ar fi bine sa retii ca transportul pisicilor Chartreux cu avionul este interzis deoarece constituie o trauma pentru exemplarele din aceasta rasa.