- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cina din familie este, mai mult sau mai puțin, un ritual, care are loc în fiecare seară acasă. Însă felul în care se raportează generațiile la acest ritual diferă foarte mult. Dacă pentru bunicii noștri absența mâncării gătite acasă era ceva de neconceput, în prezent, tot mai multe familii comandă mancare la domiciliu, în special dacă nu au timp să gătească.
Lumea modernă a schimbat și continuă să schimbe felul în care abordăm acest aspect atât de important al vieții noastre, iar fiecare nouă generație va avea probabil propria viziune asupra cinei din familie. Iată care sunt cele mai importante schimbări:
Programul de masă
În trecut, oamenii aveau un program de masă mult mai strict decât în prezent. Aceștia respectau fiecare masă a zilei cu precizie. La ora 7 se servea micul dejun, prânzul la 12, iar cina la ora 5. Conform High Speed Training, această rutină constantă face ca organismul să se obișnuiască cu programul de masă și când ar trebui să primească de mâncare. Bineînțeles, asta îi ajuta pe bunicii noștri să-și păstreze mai bine silueta, evitând excesele.
Lucrurile s-au schimbat însă în prezent. Acum, cei care respectă un astfel de program de masă sunt foarte puțini la număr. Dacă în trecut, oamenii își organizau programul de muncă în jurul orelor de masă, în prezent ne organizăm mesele în funcție de programul de muncă. Astfel, cina din familie se organizează, de regulă, în funcție de programul de muncă al părinților, în special dacă ambii părinți lucrează. Bineînțeles, asta înseamnă că orele cinei ajung, de multe ori să fluctueze de la o zi la alta.
Accesul la mâncare
În trecut, oamenii nu aveau acces la fel de ușor cum avem noi în prezent. Întotdeauna au existat locuri în care puteai lua masa, fie că vorbim de restaurante, birturi sau chiar vechile hanuri, unde poposeau drumeții. Însă aceste locuri erau puține la număr, iar mâncarea pe care o serveau nu era foarte variată. În prezent, găsim de mâncare la orice colț de stradă, deși rareori aceasta este și sănătoasă. În consecință, oamenii consumă mai mult și mulți mănâncă mai des decât ar trebui.
Pentru bunicii noștri, principala sursă de mâncare era cea pe care o găteau ei înșiși, lucru care nu mai e valabil și în prezent. Acum oamenii au mult mai multe variante la dispoziție și se pot bucura oricând de o masă caldă fără să fie nevoiți să miște un deget, comandând mâncare direct la domiciliul lor. Accesul mult mai mare la mâncare are însă unele dezavantaje evidente, cum ar fi obezitatea în rândul populației, care este în creștere în țările dezvoltate.
Lumina zilei
Felul în care ne organizăm activitatea s-a schimbat foarte mult în ultima sută de ani, iar acest lucru a avut un impact puternic asupra felului în care mâncăm. În trecut eram obligați să încercăm să economisim cât mai mult din lumina zilei, motiv pentru care ne trezeam și ne culcam mult mai devreme decât în prezent. Lucrurile s-au schimbat însă foarte mult odată cu apariția electricității, care ne permite să ne continuăm activitatea nestingheriți și neafectați de lăsarea întunericului.
Astfel, mulți dintre noi nu își mai organizează mesele în funcție de diferitele momente ale zilei, ci mai degrabă în funcție de activitatea pe care o desfășoară. Spre exemplu, un medic care face o gardă de 36 de ore sau o persoană care lucrează în tura de noapte vor avea un program de masă foarte diferit de cineva care lucrează în timpul zilei.
Sursă foto: Shutterstock