Cinci metode de evitat in alegerea facultatii

Dupa liceu, si in cazul fericit in care ai luat Bacalaureatul, trebuie sa optezi pentru o facultate. Daca nu te-ai decis in clasele anterioare, trebuie sa fii constient ca optiunea pe care urmeaza sa o faci iti va influenta cariera intr-un mod determinant. Desi nu iti putem spune care e facultatea potrivita pentru tine, iti putem spune care NU este, pentru a nu face greseala de a o urma.

1. Facultatea la care merge iubitul sau iubita

Facultatea potrivita pentru tine NU este cea la care merge iubitul sau iubita. Pana ca tu si cel sau cea de langa tine va faceti planuri de viitor, ar trebui sa constientizezi faptul ca cele mai multe relatii ce au debutat in liceu se destrama dupa primul an de facultate. Cum ti se pare ideea de a te duce la aceeasi facultate cu iubita sau iubitul, stiind ca inainte de sesiunea de iarna ea sau el isi va gasi pe altcineva si tu vei ramane singur, dar fiind obligat sa urmezi o facultate ce nu te intereseaza?

2. Facultatea la care merg cei mai multi din clasa

Dupa ce termini liceul, e normal sa vrei sa mai petreci timp cu fostii colegi de clasa. Nu e normal, in schimb, ca aceasta dorinta sa te determine sa alegi o facultate. In acest caz, daca te intreaba cineva la ce facultate dai si ii raspunzi, urmatoarea intrebare va fi de ce. Raspunsul ar fi „pentru ca toti colegii de clasa dau acolo".

Daca urmezi aceasta logica, vei ajunge la facultatea pe care si-o doreau colegii tai si in afara de faptul ca ii vei mai vedea din cand in cand nu vei avea nici un beneficiu. Merita?

3. Facultatea pe care o vor parintii

Cea mai buna facultate pentru tine nu e neaparat cea pe care au urmat-o parintii tai sau cea la care ei vor sa mergi. Chiar daca nu vrei sa-i dezamagesti, ar trebui sa analizezi ce ti se potriveste tie mai degraba decat sa urmezi sfatul lor. Pana la urma sunteti diferiti. Ceea ce li s-a potrivit lor s-ar putea ca in cazul tau sa nu mearga.

Daca simti ca ar putea exista un conflict pe aceasta tema, trebuie sa gasesti o solutie diplomatica prin care sa le transmiti ca vrei sa vezi ce ti s-ar potrivi. Cu cat mai mult ii vei lasa sa creada ca ii vei asculta, cu atat mai greu iti va fi sa iei propria decizie atunci cand va conta.

4. Universitatea cea mai aproapiata de orasul tau

Desi la inceput ti se va parea greu sa te desparti de prietenii din liceu si sa te muti intr-un alt oras, nu lasa ca aceasta stare emotionala temporara sa decida cum si unde iti vei petrece urmatorii 4 ani. Daca te-ai documentat si cea mai potrivita facultate pentru tine este in celalalt capat al tarii, du-te acolo!

5. Prestigiul universitatii

Daca o universitate a obtinut foarte multe premii atat la concursurile organizate in tara sau in strainatate, nu inseamna ca toate facultatile ei sunt la un nivel inalt. Exista posibilitatea ca profesorii de acolo sa se axeze mai mult pe cercetare decat pe aplicatiile in practica ale cunostintelor oferite, iar dupa absolvire vei deveni un foarte bun cercetator, dar vei avea probleme sa-ti gasesti un loc de munca in domeniu.

foto: thecampussocialite.com

Ultimele știri