- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
1. Prea multa tehonologie in jur
Ai un blackberry de ultima generatie, un laptop la fel, telefoane peste telefoane in jur, Ipod, Ipad, si alte aparate. Creierul tau va incerca sa tina totul in ordine, sa stabileasca prioritati, insa cu cat ii vei da mai multa informatie, cu atat sarcina va fi mai dificila. Ajuta-l sa-i fie mai usor: tine o agenda in scris cu tot ce ai de facut in ziua respectiva. Da-i o pauza de tot ce inseamna zona de internet, telefoane si mailuri.
Cand esti acasa, stabileste clar orele in care se face pauza totala de computer, televizor si tot ce inseamna tehnologie. Mai ales daca te pregatesti de odihna. Contacteaza neaparat medicul daca oricat ai incerca, tot nu te poti concentra, iar atentia ti-e distrasa de la lucruri de importanta majora, de catre lucruri fara nici o semnificatie. Daca creierul nu functioneaza la capacitate maxima, toata calitatea vietii tale poate fi afectata.
2. Lipsa somnului
In cazul in care dormi mai putin de 7-8 ore pe noapte, inseamna ca te confrunti cu o asemenea problema: ai senzatia de „nisip" in ochi, esti usor sau mai mereu iritabil si deja simti o oboseala cronica. E momentul sa incepi sa te gandesti cum sa recuperezi somn si n-ar fi rau sa incepi prin a te culca seara mai devreme. Consulta un medic daca ai probleme cu adormitul sau suferi constat de insomnie tu sau partenerul tau. Poti sa ai o deficienta a somnului sau te poti confunta cu alte cauze care nu te lasa sa te odihnesti.
3. Insatisfactia la locul de munca
Desigur, nimeni nu e perect fericit cu ce i se intampla la serviciu; stii cum e, mereu e loc de mai bine. Daca proiecte complet plictisitoare sau o dezordine totala ca modalitate de lucru sunt chestiuni comune cu care te confrunti iti dau batai de cap la capitolul concentrare, atunci nu e nimic ingrijorator fiindca toata lumea ar avea aceleasi reactii ca si tine in asemenea circumstante. Consulta medicul doar daca perioade foarte lungi inregistrezi o lipsa totala de performanta la locul de munca si putere de concentrare.
4. Prea mult stres
Stresul poate fi fatal pentru puterea ta de concentrare si intra in competitie diercta cu centrul tau cognitiv, parte a creierului responsabila cu viteza de reactie si puterea de concentrare. Cercetatorii au demonstrat ca relaxarea are legatura directa cu eficienta ta si puterea de concentrare. Mergi si consulta un medic daca ai probleme precum depresia sau anxietatea. De foarte multe ori aceste doua afectiuni insotesc la adulti ADHD-ul, afectiune responsabila in mod direct pentru lipaa puterii de concentrare.
5. Prea putina miscare
Nu o data s-a demonstrat ca o forma fizica bine intretinuta aduce nenumarate avantaje si in plan psihic, precum imbunatatirea puterii de concentrare si pastrarea vitezei de reactie a creierului. Toti cei care fac miscare raporteaza ulterior o imbunatatire a capacitatii mentale. In plus, consumul potrivit de energie determina si un somn de mai buna calitate in timpul noptii. Consulta medicul daca de exemplu in timpul unei intrevederi simti ca nu poti sta linistit locului si simti nevoia sa te ridici mereu de pe scaun si sa te plimbi agitat in camera, in ciuda faptului ca exersezi zilnic cam doua ore pe zi.
Citeste si Sfatul Parintilor
FOTO: telegraph.co.uk