- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
La origine era un caine "de tara", folosit de pastori pentru paza vitelor si a casei. Dadea dovada de mare destoinicie, asa ca a fost instruit si pentru alte activitati. A fost chiar folosit de armata germana in Primul Razboi Mondial.
Acum este utilizat de fortele de politie si de protectie civila din aproape toate tarile lumii. Are succes ca insotitor pentru persoanele cu dizabilitati sau ca ajutor de salvamontist, dar e si un excelent caine de companie.
Ciobanescul german este cunoscut si sub numele de "Ciobanesc alsacian" sau "Caine lup". De talie medie, el poate fi de culoare neagra cu maro deschis sau gri, negru complet, gri sau gri cu pete maro. Masculii pot ajunge pana la 40 kg, iar femelele - la 37-38 kg. Traieste cam 13 ani. Are simtul mirosului extrem de dezvoltat, asa incat poate identifica urmele si dupa o lunga perioada de timp.
Face parte din elita. Este sincer, neinfricat si mereu alert. Vesel si ascultator, daca ar putea invata cate ceva nou in fiecare zi ar fi foarte fericit. Are un aer calm si serios, care-l face sa para distant, insa nu este ostil. Inteligenta sa este aproape umana. Dotat cu un puternic instinct de aparare, este foarte atasat de stapan si extrem de precaut cu strainii.
De altfel, devotamentul situeaza rasa in fruntea elitei canine. Sunt, in primul rand, caini utilitari - rapiditatea cu care se deprind cu o sarcina noua, perseverenta si darzenia, usurinta cu care poate fi dresat te fac sa-l iubesti si sa-l apreciezi. Atunci cand iti alegi un astfel de caine trebuie sa ai grija ca el sa fie sigur pe sine, bland, atent si docil, sa aiba curaj, instinct de lupta si duritate. Doar cu aceste calitati va fi apt pentru paza, aparare sau companie.
Singuratatea il deprima. Pentru a evita sa devina agresiv trebuie "socializati inca de pui. Daca este lasat singur timp indelungat, poate deveni depresiv. Un caine lup corect crescut se intelege bine cu alte animale si este un excelent companion pentru copii. Se adapteaza usor la viata in apartament, dar are nevoie de exercitiu fizic zilnic.
Naparleste permanent, mai mult primavara si toamna, si necesita periaj zilnic. Pentru a evita uscarea pielii este recomandata spalarea numai de doua ori pe an. Din cauza unor selectii incorecte, acest tip de caine poate fi predispus la boli ereditare precum displazia, probleme digestive, dereglari sanguine, epilepsie, eczeme cronice, keratitis (inflamarea corneei) sau alergii ale pielii.
Foto: doginstructor.com
Citeste si Revista Felicia!