Ma asteptam ca lucrurile sa fie mult mai simple (am evitat raionul cu mezeluri) si gandeam ca sana e sana si ma pot bucura de ea ca de ceva natural.
In sana, insa, am gasit, pe langa laptele pasteurizat, si lapte praf, si proteine din lapte (ma declar invinsa: nu stiam ca un produs facut din lapte are nevoie de proteine suplimentare din lapte!?).
Pe unele etichete am gasit doar valorile nutritionale fara sa fie mentionate, totusi, ingredientele preparatului.
Iar daca mai tin cont si de ultimele doua carti pe care le-am citit - "Dilema omnivorului" si "In apararea mancarii", ambele de Michael Pollan - incep sa ma nelinistesc si mai mult:
Unde traieste vaca de la care este laptele din sana mea - pe o pajiste insorita cu aer tare de munte, langa un parau rece ca gheata, sau intr-o hala neaerisita alaturi de alte cateva zeci de surate? Cu ce s-a hranit ea? Cu plante verzi (mancarea preferata... a unui ierbivor) sau furaj pentru vite? Ce drum a facut laptele pana sa ajunga sana din cana mea?
Sunt mult prea multe intrebari la care nu voi avea raspuns niciodata. Insa cred ca aceste variabile, pe care eu nu le cunosc, vor avea mai devreme sau mai tarziu consecinte in planul sanatatii. Sunt, pana la urma, ceea ce mananc...
Citeste Good Food
Exprimarea emoţiilor... Există suflete-pereche?...