Antena Căutare

Conjunctivita la copii

Doctorul Daniela Ciopleanu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmologica Oftapro, ne avertizeaza asupra riscurilor la care sunt expusi copiii care sufera de conjunctivita daca nu sunt tratati la timp.

"Conjunctivita este o inflamatie a conjunctivei ochiului - membrana care captuseste o parte a globului ocular si care acopera fata interna a pleoapelor. Exista mai multe tipuri de conjunctivita.

In cazul copiilor, cea mai frecventa este conjunctivita infectioasa, care are la origine o bacterie, un virus si, mai rar, o ciuperca. Simptomele generale ale conjunctivitelor sunt: pruritul, usturimea, roseata, lacrimatul, fotofobia, secretiile.

Conjunctivita infectioasa este periculoasa, deoarece este contagioasa. De aceea, este indicat ca un copil bolnav sa fie tinut la domiciliu, deoarece, in caz contrar, risca sa imbolnaveasca mai multi membri ai colectivitatii din care face parte: gradinita, clasa etc.", recomanda medicul Ciopleanu. Nu e obligatoriu contactul direct, ci doar simpla atingere a unui obiect sau a unei jucarii folosite de un copil cu conjunctivita.

De asemenea, daca este izolat la domiciliu, parintii trebuie sa aiba mare grija de igiena copilului bolnav. "Este obligatoriu ca prosoapele, fata de perna si cearceaful folosite de copilul care sufera de conjunctivita sa fie perfect curate.

Articolul continuă după reclamă

Ele trebuie schimbate macar la doua zile, daca nu in fiecare zi, pentru a se elimina orice risc de suprainfectie (infectie cu un nou germene a unui organism deja infectat)", mai precizeaza medicul Ciopleanu.

RISC MARE PENTRU ADULTI

In cazul in care parintii isi imagineaza ca afectiunea oculara a copiilor nu ii afecteaza trebuie sa afle ca se insala amarnic. Mama sau tatal unui copil bolnav de conjunctivita se poate contamina la randul sau.

"Situatia e cu atat mai grava la adulti, deoarece acestia fac de foarte multe ori forme mai grave, care nu trec de la sine." Conjunctivita netratata poate sa degenereze si sa se transforme in keratoconjunctivita, ajungandu-se chiar la pierderea vederii.

Este bine de stiut ca o parte dintre conjunctivite se atenueaza spontan. "Pot trece chiar de la sine anumite forme, in special cele virale. Oricum, le-as recomanda mamelor sa nu ignore vizita le medic, deoarece o conjunctivita aparent vindecata (care nu mai prezinta simptome vizibile) poate reprezenta un teren favorabil pentru o imbolnavire ulterioara."

TRATAMENTE NATURISTE

"In afectiunile acute, tratamentele naturiste nu functioneaza foarte bine. Daca, spre exemplu, pe anumite picaturi de ochi scrie ca sunt indicate in uz ocular, e in regula. Dar daca nu se precizeaza ca pot fi folosite in acest scop, ar fi bine sa se renunte la aceste produse", ne avertizeaza specialistul.

In ceea ce priveste compresele, ele pot fi chiar un factor de infectare a ochilor. "E adevarat, in general, acestea sunt putin periculoase. Insa e nevoie de mare atentie, deoarece un ceai de musetel, spre exemplu, in loc sa vindece boala, o poate agrava. De altfel, nu as recomanda musetelul, deoarece perii foarte fini pot trece chiar si prin trei filtre, reusind sa irite ochiul, adauga specialistul in oftalmologie pediatrica.

Infuzia de galbenele este indicata, deoarece are efect antiinflamator. Este de preferat, totusi, sa se evite aceste tratamente, pentru ca sansa de a vindeca este mai mica decat riscul de a complica boala."

DE LA PISCINA

Este un adversar serios pentru ochii copiilor. "Nu toate piscinele ofera cele mai bune conditii in ceea ce priveste calitatea si igiena apei. Exista situatii in care conjunctivita provocata in urma unei bai la piscina este virala si chiar micotica (provocata de ciuperci).

La piscine, germenii periculosi raman pe peretii bazinelor. Astfel, chiar daca apa este schimbata frecvent, riscul imbolnavirilor ramane, deoarece este obligatoriu sa se frece si peretii." De asemenea, o alta cauza a imbolnavirilor este clorinarea excesiva.

"De multe ori, o cantitate prea mare de clor in apa poate ascunde doua pericole. Fie apa este prea murdara si, prin clorinarea abundenta, se incearca mascarea acestui lucru, fie cauzeaza conjunctivita toxica.

Pentru a se evita situatiile neplacute, medicul consultat de Jurnalul National recomanda purtatul ochelarilor de apa. "Copiii si adultii, in egala masura, scapa de neplaceri gratie acestor ochelari, care trebuie utilizati toata perioada imbaiatului."

Piscina poate fi un loc de contaminare cu conjunctivita virala. "Daca o persoana are aceasta afectiune, ea poate fi cauza de imbolnavire pentru toti cei care se imbaiaza in acelasi timp."

SI BEBELUSII SE POT CONTAMINA

Conjunctivita se intalneste si la bebelusi. De vina pentru aceasta imbolnavire pot fi atat mama (care transmite fatului agenti bacterieni in timpul nasterii), cat si conditiile precare de igiena din maternitati (paturi, asternuturi etc.).

In momentul in care copilul a venit pe lume, pentru a se evita cea mai grava forma de conjunctivita (cea gonococica) se fac investigatii de profil.

Totusi, daca un copil adus acasa din maternitate manifesta anumite simptome pe care mama le considera anormale, este recomandat ca sa il duca la un control oftalmologic. Pentru ca netratata acest tip de afectiune oculara poate cauza chiar pierderea vederii.

EREDITATEA

Conjunctivita alergica este de mai multe feluri: sezoniera, perena sau vernala.

In cazul acestei afectiuni, mancarimea este dominanta. Ea nu se vindeca, dar se poate atenua usor pe parcursul vietii. Conjunctivitele sunt oarecum ereditare.

Astfel, daca un parinte a suferit de aceste afectiuni, creste riscul ca pustiul sau sa fie la fel de sensibil. In acest caz, avantajul este ca parintii recunosc mai usor simptomele bolii si actioneaza in consecinta.

In ultima vreme, numarul cazurilor de conjunctivita alergica a crescut semnificativ. Printre factorii care au cauzat aceasta crestere sunt poluarea, dar si defrisarile excesive.

Astfel, din cauza ca multe terenuri au fost defrisate si ulterior lasate in paragina, au crescut in loc buruieni ce au polen cu efect alergen. Ca frecventa, copiii care locuiesc in orase sunt mai predispusi la astfel de afectiuni.

citeste Jurnalul National

Alimentatia in functie de ritmul corpului... VIDEO! Vladut a gatit tortellini carbonara...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x