Antena Căutare

Conserva legumele in mod natural

Romanii au o adevarata traditie de toamna care consta in conservarea legumelor prin diferite metode. Sunt la mare cautare varza, gogonelele, gogosarii, castravetii, ardeii, pepenele, conopida care de obicei se pun la murat, dar si vinetele, fasolea verde, verdeturile, care se congeleaza.

Muraturi in otet si muraturi in saramura

In otet putem conserva tot felul de legume, insa cei mai gustosi sunt gogosarii, castravetii si ardeii capia. Atentie la otetul pe care il folosesti! Este recomandat otetul de buna calitate, din vin sau din fructe, folosit cu masura. Evita otetul alimentar care contine acid acetic pentru ca strica gustul legumelor conservate. Muraturile in saramura pot fi obtinute din aproape toate legumele: varza alba, varza rosie, gogonele, ardei capia, morcovi, telina, ardei iute, castraveti, inclusiv din fructe: mere, pere, gutui.

Sfat: Muraturile trebuie evitate de persoanele care au probleme digestive deoarece sunt acide si pot provoca crize de gastrita sau de ulcer. Un consum redus de muraturi se recomanda si persoanelor suferinde de boli cardiovasculare, intrucat ele contin o cantitate mare de sare.

Legumele congelate

Congelarea este o metoda sanatoasa de conservare a legumelor intrucat pastreaza aproape integral substantele nutritive, culoarea si aroma acestora. Putem congela o mare varietate de legume: vinete, ardei, fasole verde, mazare, ciuperci, dar si de fructe: afine, prune, cirese, fragi. Sunt legume care nu pot fi congelate cu succes, de aceea ar fi bine sa le evitam: sfecla, morcovii, conopida, castraveii, ridichile, cartofii si dovleceii.

Sfat: Portioneaza de la inceput legumele in pungute mici, pentru a evita decongelarea lor atunci cand vei dori sa le consumi. Pune in aceeasi punga legumele necesare pentru o ciorba, pentru a-ti usura munca.

Cum sa ai muraturi de calitate

Indiferent daca vrei sa obtii legume in otet sau in saramura, trebuie sa le alegi pe cele tari, nelovite si nepatate. Apa in care au fiert legumele este bine sa fie folosita pentru umplerea borcanelor deoarece este plina de vitamine. Sarea cea mai indicata pentru muraturi este cea mare, grunjoasa, si in niciun caz cea iodata. Legumele trebuie adaugate in borcane in asa fel incat sa poata respira, deci nu inghesuite. Ustensilele din lemn sunt cele recomandate pentru manevrarea legumelor, a condimentelor si a saramurii. Capacul borcanului cu muraturi trebuie inchis perfect etans, iar locurile ideale de depozitare sunt spatiile aerisite, intunecate, ferite de razele soarelui.

Sfat: Nu opta pentru muraturile din comert care contin conservanti artificiali periculosi, de tipul E 202 (sorbat de potasiu) sau E 211 (benzoat de sodiu).

Citeste articole interesante si in Revista Felicia!

Foto: hepta.ro

Intareste imunitatea copilului cu ajutorul homeopatiei... VIDEO! Vezi cvintupletii din Bengal!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x