- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Medicii sunt ingrijorati pentru ca, de multe ori, parintii acestora nu accepta un consult psihologic pentru copii si nici te rapie, spunand ca fiul sau fiica lor nu sunt nebuni. Cazurile cronice de copii si tineri care au consumat etnobotanice ajung la Spitalul Socola, multi dintre pacienti necesitand internari de o luna, pentru a se restabili.
La spitalul de copii din Iasi au ajuns anul acesta 22 de pacienti cu ameteli, hipertensiune, halucinatii, tulburari de echilibru. Unii manifesta o veselie exagerata, altii sunt depresivi, posaci. Pentru ca deja a devenit un lucru obisnuit, medicii ii intreaba din prima ce-au fumat si le dau mai multe variante de raspuns. Copiii recunosc si spun ca si-au cumparat etnobotanice ca sa vada cum e, sa se distreze.
"Majoritatea celor care au ajuns la noi sunt baieti din mediul urban, fie din familii dezorganizate, fie din familii cu posibilitati financiare. Unii fura din casa bani sau obiec te pe care le vand, pentru a face rost de bani ca sa cumpere etnobo ta nice. Dupa ce sunt reechilibrati prin oxigenoterapie si perfuzii, doctorii re comanda consiliere psihologica. Parintii spun insa ca doctorii inventeaza, si copilul lor nu are nicio problema, refuzand orice discutie cu psihologii. Mai ales ca nu iese nici un drog cunoscut la examenul toxicologic", spune doctor Catalina Ionescu.
Cele mai grave cazuri sunt cele in care copilul consuma, pe langa etnobotanice, si alcool. Medicii spun ca trateaza de multe ori in orb pentru ca nu stiu ce contin pliculetele cu etnobotanice. "Am mai vazut ambalaje la copii, dar nu scrie mare lucru pe ele. Mi se pare absurd ca Ministerul Sanatatii sa interzica fast-food-urile in vecinatatea scolilor, iar magazi nele de vise sa fie deschise fara probleme langa unitati de invatamant", a adaugat dr. Ionescu.
Adolescenti, studenti, dar si oameni pana in 50 de ani ajung sap ta manal la urgente in Iasi. "Remarc ca numarul celor care au necesitat internare in acest an, din cauza severitatii for melor clinice, s-a dublat. Sa nu uitam si de riscurile indirecte: vor besc aici de riscul suicidar crescut sau de riscul ca un astfel de pacient sa ajunga in trafic sub influenta etnobotanicelor", a declarat seful UPU de la Spitalul "Sf. Ioan", Tudor Ciuhodaru.
Testele toxicologice au aratat, in cateva cazuri, ca etnobotanicele de la magazinele de vise contin si substante "clasice", care dau dependenta. Intr-o noapte numai, la camera de garda a Spitalui "Sf. Ioan" au fost identificati trei barbati ce consumasera etnobotanice, iar testele au iesit pozitive la canabis. Cocaina, canabisul (THC-tetrahidrocanabinol) si opiaceele au fost identificate anul acesta de examenele toxicologice la consumatorii de etnobotanice ajunsi la urgente, conform doctorului Ciuhodaru.
15% dintre cazurile care ajung la urgente, fie copii, fie tineri, sunt trimise la Spitalul de Psihiatrie Socola. "Unii dintre consumatorii de etnobotanice manifesta o explozie simptomatologica: distrug, sar la bataie. Pacientii trebuie tinuti o perioada la izolare, departe de consum, consiliati.
Marea greseala care s-a facut in privinta acestor substante e ca li s-a dat drumul la liber, neexistand studii in cat timp degradeaza psihicul uman. Efectul e mult mai grav decat se astepta lumea. La drogurile «clasice», cam in cinci ani de consum devine evidenta o degradare a personalitatii. La etnobotanice, am estimat la aproximativ un an, avand in vedere ca substantele au aparut de un an si jumatate si deja avem cazuri de degradare.
Plus ca acesti consumatori pot fi un pericol pentru ceilalti: se pot descarca pe cei din jur, devin violenti, imprevizibili", explica managerul Spitalului Socola, prof.dr. Calin Scripcaru. In medie, la Socola ajung, in fiecare luna, cam 20 de victime ale consumului de etnobotanice. "Nu stim precis consecintele pe termen scurt si pe termen lung. Observam clipuri soma tice, cu tulburari de ritm cardiac, tulburari de respiratie, cu stopuri respiratorii, cardiace. Astea-s imediate. Dar apar si tulburari psihice de durata: agitatia psihomotorie, starile de confuzie, halucinatiile. Acestea reprezinta un episod psihotic. Vrem sa avem o generatie de psihotici? Noi, ca medici, ne ridicam intrebarea «ce e aia drog usor». Drogurile sunt dro guri. Despre etnobotanice nu stim ce substante chimice contin, cu ce sunt stropite plantele acelea, ce sunt sarurile. Tinerii care vor sa moara, sa consume etnobotanice. Nu stiu sa pretuiasca tineretea pe care o au", conclu zi oneaza medicul Virginia Marinescu de la Spitalul de Psihiatrie Socola.
Cristian Ene, presedintele FORAD (Forumul Roman Antidrog), spune ca medicii se confrunta cu o dubla problema atunci cand trebuie sa trateze un pacient care a luat "etnobotanice".
"Pentru drogurile cunoscute exista anumite protocoale medicale. Insa in aceste cazuri, doctorii nu stiu cu ce este intoxicat pacientul. Pana acum ne-a ferit Dumnezeu de tragedii, dar e cumplit sa primesti pe cineva la camera de garda si sa ti se spuna ca a luat «Spicy nu-stiu-ce». Care e antidotul pentru «Spicy nu-stiu-ce»? Daca ii dai ceva care interactioneaza cum nu trebuie cu ce si-a bagat el in organism?"
Citeste si Jurnalul National!
sursa foto:at-rx.com
De ce femeilor nu le plac "baietii mamelor"... Robert Pattinson, scos la licitatie...