Antena Căutare

Copiii au nevoie de timp pentru a fi doar copii

Este un program incarcat benefic pentru copii? Ei bine, nu neaparat. O universitate din Maryland a intocmit un raport conform caruia a avea multe activitati nu cauzeaza motive de stres copiilor. De fapt, cei care sunt foarte activi tind sa se dezvolte mai bine emotional.

Cu toate acestea, Academia Americana de Pediatrie avertizeaza ca multi copiii sunt suprasolicitati si au nevoie si de timp liber.

Parintii isi cresc copiii intr-o cultura a succesului: vor ca acestia sa aiba cat mai multe abilitati, multi prieteni si sa se comporte exemplar tot timpul. Unii experti cred ca cei mici pot stapani bine un sport, ceva din domeniul artei cum ar fi pictura sau un instrument muzical si o limba straina intre varsta de 3 si 6 ani.

"Daca duci un copil la o sala de gimnastica la varsta de 6 sau 7 ani, deja sunt altii mult mai avansati cu care le va fi greu sa tina pasul" spune Stacy Debroff, autoarea unor carti despre copii. "Cand cresteam noi, eram trimisi afara la joaca si mergeam din casa in casa. Acum copiii sunt dusi cu masina de la o activitate la alta. Copiii vecinilor nu mai sunt nici ei afara sa se joace pentru ca sunt la vreun curs".

Parintii au si tendinta de a-si compara copiii cu cei ai prietenilor. "Exista clar ideea de a tine pasul cu ce fac ceilalti. Ne determina sa vrem sa scoatem ce e mai bun din copiii nostri, dar si de a fi in competitie cu vecinul de alaturi al carui copil ia deja lectii de vioara si este in echipa de elita la gimnastica si te simti lasat pe dinafara" spune Debroff.

Parintii sunt sfatuiti sa ii lase pe copii si sa aiba timp pentru a se juca, desena, explora. Ei au nevoie sa viseze, sa fie creativi, sa inventeze jocuri. Cand totul este programat in mod constant, creativitatea lor nu mai reprezinta ceva spontan.

Thorton spune ca in timp ce lectiile si cursurile ajuta la dezvoltarea increderii de sine si aptitudinile sociale, este important ca ei sa ia parte in aceste activitati pentru ca le place. Nu ar trebui ca cei mici sa creada ca e ceva ce fac pentru a multumi adultii.

Daca ei cred ca parintii lor vor ca ei sa fie implicati in aceste cursuri, vor simti ca totul se rezuma la o activitate care trebuie sa fie facuta, nu ceva care are legatura cu ei.

Daca a vea un program clar structurat poate fi benefic pentru copii, varsta ar trebui sa determine cat timp ar trebui sa dedice unui sport sau altor cursuri. Intre varsta de un an si 5 ani, copiii nu pot fi atenti mai mult de 30 de minute, de aceea nici activitatile in care sunt implicati nu ar trebui sa depaseasca acest timp.

Intre 5 si 8 ani pot participa in diverse sporturi si jocuri, lectii si alte cursuri pe parcursul unei saptamani. Iar un program extracuricular regulat este recomandat copiilor dupa varsta de 8 ani, pentru a invata disciplina si munca in echipa.

Trebuie gasit un echilibru intre timpul pe care il are doar pentru el, jucandu-se pur si simplu si cursurile de specializare pe care le face. Activitatile in sine sunt benefice, dar a face prea multe in acelasi timp poate fi prea obositor pentru un copil si mai mult il incarca decat sa il ajute.

sursa: abcnews.go.com

Idei de cadouri pentru cei mici de 1 iunie... Patru minciuni online pe care barbatii le spun femeilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x