Cercetarea a implicat si parintii, astfel descoperindu-se faptul ca in multe cazuri adultii stiu cat de nesanatos este ca un copil sa petreaca atat de mult timp in fata unui joc video. De fapt, jucatorii patologici sunt predispusi spre depresie, anxietate si obtin rezultate mai mici la invatatura.
Dar ce inseamna prea multe ore dedicate acestor jocuri? Ei bine, 31 sau mai multe ore pe saptamana poate fi clasificat drept ceva obsesiv, iar copiii din aceasta categorie sunt mai inclinati sa dezvolte probleme mentale de sanatate si sa nu dea randament la scoala.
Factori de risc pentru impatimitii patologici
Exista anumite semnale care iti pot indica daca cel mic poate trece limita normala in ceea ce priveste numarul de ore dedicat acestei activitati:
- Alte cazuri de dependenta in familie: fie ca este vorba de droguri, alcool sau jocuri de noroc.
- Jocurile ii acapareaza viata sociala: copilul prefera sa stea lipit de calculator decat sa iasa cu prietenii, sa manance, sa ia parte la alte activitati cu familia sau chiar sa doarma.
- Pierderea interesului fata de alte activitati: daca cel mic a renuntat la o activitate care inainte ii placea, cum ar fi sa cante la chitara sau sa joace baschet, pentru a putea dedica mai mult timp jocurilor video, aceasta poate indica inceputul dependentei.
- Au ajuns la performante: cu cat castiga mai mult, cu atat sunt mai motivati sa joace in continuare, sa ajunga la alt nivel, sa incerce altceva, care sa ii provoace mai mult.
Un alt studiu a aratat ca intre 9 si 12 la suta dintre baieti pot fi considerati jucatori inraiti, in timp ce doar intre 3 si 5 la suta dintre fetite sufera de aceeasi dependenta.
Ce poti sa faci?
Medicii pediatri iti recomanda sa reduci timpul alocat unor astfel de jocuri la doua ore pe zi si fa in asa fel incat sa se joace in living sau camera in care in general petrece cel mai mult timp intreaga familie, pentru a nu-l lasa sa se izoleze. Ofera-i mai mult jocuri educationale si nu unele pline de violenta si incurajeaza-l spre jocuri la care pot participa mai multi copii pentru a stimula interactiunea sociala.
Foto: gogaminggiant.com
Sfaturi pentru viitorii tatici: cum pot fi alaturi de partenera lor... Lumea copiilor: Jack si vrejul de fasole, la Teatrul Tandarica...