- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Copilul tau este excesiv de fricos?
Copiilor le plac, de obicei, tot felul de lucruri care provoaca spaima. Desenele animate sunt populate cu personaje inspaimantatoare, iar micutii le urmaresc episod cu episod. Stafiile sunt personaje care in imaginatia lor iau o multime de forme si fac lucruri care provoaca teama.
Dar micutii sunt fascinati de ele si le introduc in jocurile lor imaginare sau de grup. Dupa ce invata sa citeasca nu se sfiesc sa parcurga romane din genul horror. Este adevarat ca micutii se sperie de toate aceste personaje "rele", dar pentru ei totul este un joc. Iar teama este un sentiment cat se poate de normal.
Cercetatorii australieni sustin ca aceasta atractie a copiilor pentru personaje infricosatoare este normala. Mai mult, ea este un bun indiciu pentru faptul ca nu vor suferi mai tarziu, pe parcursul vietii, de anxietate. Pe de alta parte, cei care manifesta o frica excesiva fata de toate lucrurile ce provoaca teama sunt predispusi a suferi de aceasta boala pe parcursul vietii.
Specialistii au chestionat mai multi copii daca le plac sau nu astfel de activitati si pe parintii lor daca ii considera excesiv de fricosi. Conform raspunsurilor primite, 18 la suta din copii au afirmat ca nu se bucura de activitatile care le starnesc frica. Nu este un diagnostic pentru copii, dar este ceva care trebuie sa-i faca mult mai atenti pe parinti daca micutii lor nu dezvolta cumva stari anxioase.
Cercetatorii mai spun ca, cu cat se descopera mai devreme tendintele anxioase la copii, cu atat mai mari sunt sansele ca ei sa creasca fara a dezvolta stari anxioase si sa fie niste oameni maturi normali.
Rolul parintilor
Nu este neaparata nevoie sa va duceti copiii la un specialist daca observati ca sufera de o teama excesiva. Si nu este vorba aici despre spaima de ceva anume. Multi copii sunt speriati de parinti cu lupul, cu baba cea rea, pentru a se culca la timp si a manca tot din farfurie.
Sau, pur si simplu, le este teama de caini, pentru ca prima data cand i-au vazut au latrat la ei, sau de motocicleta care scoate sunete infioratoare. Este vorba despre acei copii care manifesta spaima fata de multe dintre lucrurile care ii inconjoara sau de activitatile pe care orice copil le are la o anumita varsta.
Reactia parintilor nu trebuie sa fie aceea de a incerca sa-i protejeze, sa-i fereasca de toate lucrurile ce le provoaca teama. Este bine ca ei sa inceapa, incetul cu incetul, sa le indeparteze aceste temeri, sa le explice ca spaimele lor sunt nefondate. Este foarte important, sustin specialistii, ca micutii sa nu vada intreaga lume ca un spatiu coplesitor, infricosator. Pentru ca vor creste cu aceasta spaima care in timp se poate amplifica.
Foto: www.womenofgloucestercounty.com
Citeste si Revista Felicia!