Acest anunt a fost facut de unul dintre doctorii emeriti din Marea Britanie dupa ce s-a constat ca numarul bebelusilor nascuti astfel a crescut peste 260.000 numai in acea tara. Dr Andre Van Steirteghem, de la Centrul de Medicina Reproductiva din Bruxelles, acuza clinicile care practica aceasta metoda ca nu avertizeaza parintii dinainte de posibilele malformatii si boli ale micutilor.
FVI(fertilizarea in vitro) este cea mai profitabila ramura a medicinei, aducand venituri de 500 milioane de lire. In Romania, FVI nu este atat de populara din cauza factorilor economici: pretul este prea mare iar asigurarea de sanatate nu acopera costurile.
Totusi, in alte tari, se estimeaza ca aproape in fiecare clasa se afla cate un copil nascut prin fertilizare in vitro. Desi aceasta este singura solutie pentru o parte dintre cupluri, trebuie luate in considerare problemele de sanatate ce pot aparea.
Un copil facut "in eprubeta" poate suferi mai incolo de diabet, tensiune arteriala crescuta si obezitate. In plus, infertilitatea se poate transmite genetic de la o generatie la alta; in acest caz, exista dilema etica daca nu cumva metoda FVI nu face mai mult rau decat bine.
Riscul de aparitie a malformatiilor genetice creste daca un cuplu apeleaza la ICSI (injecţie intracitoplasmatică de spermă), un procedeu mult mai invaziv si periculos. Dr Andre Van Steirteghem il recomanda ca ultima solutie, doar in cazurile in care sunt probleme cu sperma barbatului, fiindca oricum numarul spermatozoizilor folositi este prea mic pentru a fecunda normal ovulul.
In continuare, se fac cercetari pe acest subiect. Ramane de vazut daca numarul copiilor bolnavi, nascuti in vitro, se datoreaza procedeului de fertilizare sau altor cauze.
Studiu: Femeile frumoase dauneaza sanatatii barbatilor... Solutii pentru vergeturi...