Antena Căutare

Copiii, principalele victime ale gastroenteritei

Imediat dupa Sarbatorile Craciunului se inregistreaza o crestere a persoanelor care fac infectii intestinale, acestia fiind mai mult copii si batrani.

Virusul gastroenteritei isi face simtita prezenta cu suficiente simptome care ne dau viata peste cap. Se vorbeste chiar de o epidemie de enterocolita in aceasta perioada. Este asa-zisa "gastroenterita de iarna" Pentru a face fata acestui agresor, medicii indica o singura solutie: igiena ireprosabila.

Cel mai des gastroenterita este adusa de un virus numit rotavirus. Dar in unele cazuri, vinovata sunt si bacterii ca salmonela, E. coli, shigella, aeromonas, listeria. La o parte dintre pacienti provoaca diaree si stari de voma timp de 2-3 zile, dar la majoritatea persista cu stari neplacute, dar nepericuloase. La diaree si voma se mai adauga, in scurt timp, dureri de cap, febra, oboseala.

Persoanele in varsta si copiii sunt cei mai vulnerabili la actiunea acestor microorganisme.

In cazul acestor categorii de persoane, gastroenterita poate provoca o deshidratare accentuata, din cauza diareei prelungite. Chiar in tari cu un sistem sanitar bine organizat, cum este Franta, statisticile oficiale, indica aproximativ 600 de decese puse pe seama infectiei intestinale, in principal copii sub cinci ani si batrani peste 75 de ani.

Facem gastoenterita atunci cand mancam alimente sau bem lichide contaminate. Si atunci cand ne aflam in contact cu persoane care au aceasta infectie intestinala. Dar pentru a diminua riscul imbolnavirii nu-i nici o filozofie.

Doctorul Doina Mihaila, medic de familie, spune ca trebuie doar:
Sa ne spalam frecvent si temeinic pe maini cu apa si sapun;
Sa asiguram igiena suprafetelor cu care venim in contact;
Sa nu folosim in comun pahare, servetele, periute de dinti, prosoape;
Sa evitam folosirea veselei in comun cu un bolnav de gastroenterita.

Gatroenterita poate fi prevenita. Pentru aceasta este necesar sa preparam termic suficient toate alimentele, dar mai ales carnea si ouale, iar pastrarea sa nu se prelungeasca mai mult de 1-2 zile chiar daca preparatele sunt tinute la frigider. Prepararea in conditii optime mai inseamna spalarea fiecarei componente: legume, carne, orez etc.

De asemenea, spalarea cu grija a vaselor si a celorlalte ustensile. Produsele lactate vor fi consumate in limita termenului de valabilitate. Doctorul Doina Mihaila recomanda parintilor sa incurajeze copilul sa se spele cat mai des cu apa si sapun, obligatoriu inainte de a manca si dupa folosirea toaletei. De asemenea, parintii sa nu omita ca, imediat dupa ce au schimbat scutecul bebelusului, sa se spele pe maini.

Gastroenterita este o infectie care poate trece in 2-3 zile, cu un regim alimentar adecvat si cu o hidratare corespunzatoare. Pentru aceasta se recomanda 1-2 litri de lichide zilnic. Dupa ce bolnavului i-au disparut starile de voma, el va bea, treptat, cantitati mici de apa sau solutii de hidratare.

Citeste si Jurnalul National!

sursa foto: sheknows.com

Ponturi de la stilisti: cum sa arati slaba in haine groase de iarna... VIDEO! Gala Studentilor ii premiaza pe tineri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x