- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
"Intr-o lume in care tupeul a devenit calitate, timiditatea tinde sa devina un defect. Pentru ca un copil timid, care se rusineaza chiar si cand face lucruri firesti, poate fi luat in deradere de semenii sai", avertizeaza psihologul.
De aceea, este bine ca parintii sa urmareasca atent comportamentul copiilor lor. Exista o serie de semne care dovedesc ca avem de-a face cu un copil timid.
"Vom vorbi de copiii cu timiditate exagerata, nu de cei cu unele probleme de adaptare. Astfel, un copil foarte timid nu ii priveste in ochi pe cei cu care vorbeste, refuza sa mearga la scoala sau la gradinita, se ascunde in spatele parintelui sau la intalnirea cu alte persoane, vorbeste doar in spatiile familiare (acasa, la bunici etc.).
De asemenea, chiar micutii care nu vor sa se joace cu alti copii, preferand siguranta si singuratatea caminului, pot fi incadrati tot la categoria timizi. Dar semnul distinctiv ca avem un copil timid este faptul ca el se inroseste atunci cand simte ca se afla in centrul atentiei, afirma psihologul Ozana Ilie.
Ajutor la timp
Specialistul nostru mai precizeaza ca timiditatea, ca trasatura de caracter, poate fi identificata chiar si la un copil de 2-3 anisori.
Pentru ca acesti copii sa nu devina niste tineri sau adulti timizi, parintii sunt cei care trebuie sa le acorde o mana de ajutor inca de mici. "Renuntati sa va ganditi ca micutul se va vindeca de timiditate pe masura ce trec anii. Daca nu e ajutat, sunt sanse mari ca el sa ajunga un adult foarte timid, cu probleme mult mai mari, chiar daca, e adevarat, mare parte dintre manifestari, in timp, se mai estompeaza", spune Ozana Ilie.
Parintii cu prunci timizi nu trebuie niciodata sa se refere la acesti copii cu termenul "timid". De ce? De multe ori, copiii asociaza timiditatea cu ceva rau. O alta greseala care trebuie evitata de parinti: atitudinea lor de superprotectori. "Una dintre marile capcane in care cad adultii este ca ei sa rezolve aproape orice problema ce apartine copilului. Mai ca unii parintii ar rosti poezia in fata clasei in locul copilului", avertizeaza psihologul Ozana Ilie.
Recomandari
Psihologul consultat de Jurnalul de sanatate recomada, de asemenea, parintilor:
● Sa spuna copiilor, inainte de a pleca din casa, ca, in parc, pe strada, in magazine etc., se vor intalni cu alti copii
● Sa ii incurajeze pe copii sa puna intrebari
● Sa-i avertizeze ca exista posibilitatea unei nereusite. "Daca vor fi pregatiti, copiii nu vor mai crede ca esecul este cauzat de timiditatea lor excesiva", subliniaza psihologul nostru.
● Insistati cu socializarea. "Nu renuntati dupa prima tentativa. Daca un copil a plans sau, dimpotriva, a tacut in timpul unei intalniri cu alti prunci de varsta sa, nu cedati. Pana la urma, copiii vor agrea prezenta altor semeni de varsta lor".
Psihologul ii sfatuieste pe parintii care vor sa-si ajute copiii sa se vindece de timiditate sa fie deosebit de discreti in manevre. "Daca veti face totul pe fata, si chiar va veti lauda cu modul cum actionati, copiii vor avea senzatia ca ei singuri nu se descurca si ca fara parinti nu sunt capabili sa se descurce".
Atentie!
● Timiditatea depaseste limitele normale daca pruncul evita din acest motiv orice contact cu persoane necunoscute. In aceasta situatie, este obligatorie vizita la un psiholog.
● Exista perioade in viata copiilor cand acestia se interiorizeaza. Parintii nu trebuie sa-si faca griji, insa trebuie sa le urmareasca evolutia, pentru a sti cum sa gestioneze situatia.
Atentie la timizii "inchipuiti"
Parintii ar trebui sa urmareasca daca nu cumva micutii lor doar mimeaza timiditatea. "In anumite familii pot exista copii timizi, dar si copii mai putin timizi. Daca in familie sunt doi frati, dintre care unul timid si parintii il favorizeaza pe acesta, evident, celalalt se va simti frustrat si chiar ignorat. De aceea, unii dintre ei pot imita la randul lor semnele timiditatii din dorinta de a fi si ei bagati in seama", precizeaza psihologul Ozana Ilie.
Specialistul mai avertizeaza asupra copiilor care mimeaza timiditatea doar pentru a trage foloase. "La scoala sau la gradinita, invatatorii sau educatorii au tendinta de a nu le pune prea multe intrebari copiilor timizi. De aceea, pentru a profita, unii copii se dau timizi. Tine de capacitatea fiecarui cadru didactic sa descopere daca timiditatea e reala sau doar prefacuta", spune Ozana Ilie.
Citeste si Jurnalul National
Foto: helpyourshychild.com
FOTO! Look-urile cheie in primavara anului 2011... VIDEO! Au aparut saloanele de infrumusetare ecologice!...