- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Exista argumente pro si contra pentru a avea un singur copil, dar cheia este sa accepti ceea ce ai, sa fii multumit si sa te adaptezi situatiei. Un copil care creste singur poate fi la fel de empatic sau sociabil ca un copil inconjurat de frati si surori.
Dar parintii care se hotarasc sa aiba doar un copil pot gresi prin faptul ca il rasfata prea mult oferindu-i ce-si doreste tot timpul. Ei trebuie invatati de mici ca unele recompense vin in timp, ca urmare a unui efort sustinut si nu dintr-o data.
De multe ori, in cazul unui singur copil, sunt si mai multi bani la mijloc asa ca acestia sunt obisnuiti sa aiba de la o varsta frageda anumite lucruri, cum ar fi un calculator, o bicicleta mai scumpa, dar nu sunt obisnuiti sa le si imparta cu altcineva, sa fie altruisti sau sa aiba rabdare.
Este o idee buna sa inveti copilul sa-si faca planuri si sa stranga bani, chiar daca il ajuti chiar tu cu suma necesara, pentru a realiza ca lucrurile nu se obtin usor, ca pentru a dispune de bani trebuie sa si muncesti.
De asemenea, creeaza un mediu prietenos pentru ca alti copii sa vina acasa la tine. Este important pentru gradul de socializare a celui mic sa interactioneze cu alti copii de la care sa invete ce inseamna jocul in echipa si chiar imprumutarea unor jucarii.
Este cu atat mai important sa il incluzi intr-un cerc de activitati cu alti copii cu cat trebuie sa te intorci mai repede la serviciu si timpul pe care il poti petrece cu el se reduce semnificativ. Nu trebuie sa faci din aceasta schimbare una dramatica pentru el.
O bona sau un baby-sitter poate fi ca o sora sau un frate cu care s-ar putea juca si invata lucruri noi, atata timp cat alegi o persoana potrivita pentru acest lucru: cineva care iubeste copiii, stie in ce activitati sa ii implice si care are bune recomandari. A lasa copilul in grija altcuiva este un pas pe care trebuie sa-l faci cu prudenta. Aceasta persoana va fi in mare parte responsabila pentru educatia copilului, de aceea nu angaja pe oricine care pare cat de cat potrivit.
Totodata, trebuie sa incerci sa nu cocolosesti prea mult copilul. S-ar putea ca in momentul in care va merge la scoala sa nu faca fata tachinarilor din partea colegilor sau a faptului ca va lua note proaste. El trebuie sa stie ce inseamna esecul, trebuie sa aiba curaj sa mearga pe o bicicleta chiar daca va cade la inceput.
Este bine sa incurajezi copilul si sa ii spui ca va putea deveni ce isi doreste, dar fii sigura ca intelege ca aceste lucruri nu se vor obtine fara efort sau ca nu vor fi si momente in care ar putea sa piarda. Lauda este binevenita atata timp cat nu se exagereaza si nu transforma copilul intr-o persoana nerealista care crede ca totul i se cuvine si ca este foarte bun la orice.
In momentul in care va interactiona cu alti copii sau va fi evaluat la scoala de persoane obiective, el ar putea reactiona foarte prost cand va afla ca nu este atat de bun la volei pe cat il lauda parintii.
Cat sunt mici este chiar recomandat ca parintii sa simuleze ca pierd in fata copiilor, sa joace carti cu intentia clara de a pierde si sa-i ofere copilului bucuria de a castiga. A-l bate la un joc din primul moment nu-l va face decat sa renunte sa mai incerce. Insa, pe masura ce incepe sa cunoasca regulile si sa devina mai bun, trebuie sa fii o provocare pentru el.
In asa fel isi va cunoaste limitele, isi va da seama ca trebuie mereu sa mai invete ceva si sa devina mai bun.
Alimente pentru cainele tau... Se poarta rochii fucsia, denim si sandale gail...