- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Are nevoie de sprijin
Ca parinti, trebuie sa linistiti copilul si sa fiti alaturi de el. Nu face in pat in mod voit sau doar ca sa va supere. Si nici nu reprezinta un simptom tipic al unor boli emotionale sau psihice. Explica-i ca este normal, foarte comun si ca nu va face acest lucru pentru totdeauna.
Discuta despre experientele tale
De multe ori, a face pipi in pat e ceva comun in familie. Daca tu sau partenerul aveati acest obicei, vorbiti despre acest lucru cu copilul. Il va ajuta sa vada ca oamenii pot depasi asa ceva si il va face sa se simta mai putin rusinat.
Care este cauza?
Sunt multe lucruri ce pot prelungi acest obicei. Poate fi o dezvoltare mai lenta a modului in care isi controleaza vezica sau poate avea un somn foarte adanc. Pot fi si unii factori hormonali, sau ce tin de stres sau anxietate. Dar un copil care in general nu are aceasta problema si incepe brusc sa nu se mai controleze, poate avea o infectie sau o iritatie.
Lasa copilul sa vina cu solutii
Daca are 4 ani sau mai mult, cereti-i ajutorul. Ce l-ar putea opri sa ude patul? Ganditi-va impreuna. A bea mai putine lichide inainte de culcare ar putea fi o solutie. Poti de asemenea cauta chilotei de unica folosinta sau cearsafuri rezistente la apa. Prin a pastra totul pozitiv si implicand copilul in gasirea de solutii, ii veti intari increderea in sine si veti incuraja obiciurile bune de dinainte de culcare.
Oferiti laude si recompense cand reuseste
Cand copilul are o noapte fara surprize, laudati-l pentru acest lucru. Unele faimilii noteaza noptile cu pipi si cele fara pipi intr-un calendar. Stickere sau stelute pot face totul mai amuzant. Daca reuseste sa nu ude patul o saptamana, oferiti-i o mica recompensa, cum ar fi un mic dejun haios sau o carticica. Daca nu reuseste, sprijiniti-l si amintiti-i ca in timp, va reusi.
Amintiti-i ce sa faca
Asigurati-va ca inainte sa mearga la culcare, trece pe la baie. Amintiti-i ca poate merge la baie si noaptea. Puteti lasa aprinsa o veioza pe hol care sa ii lumineze drumul pana la baie –unor copii le este frica de intuneric si se feresc sa mai iasa din pat, odata ce lumina a fost stinsa.
Abtineti-va sa va treziti copilul de mai multe ori pe noapte. Daca folositi aceasta metoda, a-l trezi o singura data in decursul unei nopti este suficient. Nu uitati ca daca nu il lasati sa doarma, a doua zi se va trezi obosit si stresat. Iar stresul starneste declanseaza acest obicei.
Implicati-l in curatenie
Cand copilul face in pat, poate fi cel care isi pune pijamelele la spalat sau va ajuta sa schimbati cearsafurile. Folositi acest lucru nu ca pe o pedeapsa, ci explicati-i ca e doar o parte din ceea ce trebuie facut in acest caz. Ideea e sa il faceti constient de acest obicei, fara a-l cicali sau a-l face sa se simta prost.
Cum indepartati mirosul de urina
Accidentele se intampla si pot lasa un miros puternic in haine sau lenjeria de pat. Adaugati o cana de otet alb la spalare pentru a-l indeparta.
Cum curatati salteaua
Daca trebuie sa curatati urina dintr-o saltea, in primul rand folositi prosoape pentru a scoate cat mai mult din umezeala. Incercati sa uscati locul, insa fara a freca.De indata ce ati indepartat cat mai mult din urina, puneti apa oxigenata pe pata. Lasati pentru 5 minute, apoi uscati cu un prosop. Cand salteaua este uscata, puneti bicarbonat de sodiu pe pata si lasati-l pentru 24 de ore sa actioneza. A doua zi, aspirati bicarbonatul. Salteaua va fi curata si lipsita de miros.
In cazul in care nu doarme acasa
Vor fi circumstante in care copilul va trebui sa doarma la altcineva acasa, iar acest lucru ar putea reprezenta un motiv de stres pentru copil. Amintiti-i pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a evita accidentele (sa nu bea multa apa inainte de culcare de exemplu). De asemenea puteti sa ii dati chilotei de unica folosinta si hainute de schimb in plus. Un sac de dormit rezistent la apa ar putea fi de asemenea o solutie
Aveti rabdare in legatura cu acest obicei
A-l tachina mereu sau a va ratoi la copil nu il vor face sa inceteze sa faca in pat. Nu deschideti subiectul de fata cu alte persoane pentru a va face de ras copilul. Nu va face altceva decat sa ii creasca nivelul de stres si anxietate si de frica dumneavoastra, sa faca si mai mult pipi in pat. Amintiti-va ca acest obicei va inceta odata si-odata. Aveti rabdare.
Cum sa faca fata tachinarii
Acest obicei il va transforma pe copil intr-o tinta usoara pentru glumele din casa. Chiar daca ar parea comic uneori, nu le permiteti celorlalti membri sa il ia in ras. Explicati-le celorlalti copii ca este ceva pe care fratele saiu sora lor nu poate sa controleze si ca trebuie ajutat in acest sens. Daca se intoarce de la scoala cu vanatai sau evita compania altor copii, e posibil sa fie tachinat de catre colegii care i-au aflat “secretul”. Vorbiti cu el, ascultati-l si explicati-i ca stiti ca nu are nicio vina. Vorbiti si cu profesorii Vorbiti si cu profesorii si aflati daca au observat ceva. Trebuie sa va implicati si sa faceti ca tachinarea sa inceteze.
Cand sa chemati doctorul
Daca insa copilul inca face in pat la varsta de 7 ani, luati in calcul interventia unui doctor. Ar putea fi o problema medicala. Un semnal de alarma este si daca scapa de obicei iar dupa mai mult de sase luni, incepe din nou.
sursa: kidshealth.org
Catelul in familii cu copii...
"Durul" Bruce Willis, pentru a cincea oara in "Die Hard"...