Companiile producatoare de telefonie mobila isi prezinta adesea produsele ca fiind utile la orice varsta. Dar sunt ele necesare celor mici? Copiii incep sa ceara parintilor un telefon mobil de la varste din ce in ce mai mici.
Daca adolescentii au intr-o proportie mare propriul telefon mobil, tendinta este acum ca si elevii din ciclul primar sa aiba unul. Unii specialisti sustin insa ca nu este indicat ca un copil de pana la 11 ani sa aiba un astfel de aparat.
Alti specialisti cred ca este mai sigur ca abia dupa 16 ani sa-l poata folosi. Desigur, decizia apartine parintilor, care trebuie sa analizeze avantajele si dezavantajele utilizarii de catre copil a unui telefon mobil.
Avantaje
Folosirea telefonului mobil de catre copii comporta putine avantaje care tin de securitate si de responsabilitate. In zilele noastre, in care numarul de agresiuni, inclusiv la scoala, a crescut, telefonul mobil le da posibilitatea parintilor sa se asigure oricand ca odrasla lor este in siguranta.
Celalalt avantaj al folosirii telefonului mobil de catre copii este acela ca ii face responsabili asupra lui. Atunci cand parintii se gandesc sa-i cumpere un telefon mobil, trebuie sa ia in calcul si acest aspect: este copilul lor capabil sa-si asume responsabilitatea asupra acestui bun?
Dezavantaje
Cele mai importante dezavantaje ale utilizarii telefonului mobil de catre copil sunt cele care vizeaza sanatatea lui. Conform mai multor cercetari realizate in SUA, Germania, Suedia, radiatiile pe care le emit telefoanele mobile pot sa aiba un impact negativ major asupra sanatatii celor mici.
Ei sunt in mod special vulnerabili la aceste radiatii, deoarece sistemul imunitar nu este pe deplin format, iar sistemul nervos nu a ajuns la maturitate. Creierul lor absoarbe de doua ori mai multe radiatii decat cel al unui adult.
Cele mai importante efecte sunt de natura neurologica: dureri de cap, lipsa concentrarii, probleme de memorie, epilepsie. Copiii care folosesc telefonul mobil sunt supusi unui risc sporit de a dezvolta tumori, inclusiv canceroase.
Un alt motiv de ingrijorare il constituie faptul ca sporeste independenta copilului. Parintii nu mai au control asupra persoanelor cu care vorbeste copilul, iar el nu are intotdeauna discernamantul necesar pentru a face diferenta intre bine si rau.
In al treilea rand, telefonul mobil il poate transforma in tinta unor agresiuni. Din acest motiv, telefonul unui copil trebuie sa fie unul simplu, nu de ultima generatie, fara acces la Internet si cu putine minute de convorbire disponibile.
citeste revista Felicia
Culorile care creeaza atmosfera in casa ta... Vezi care sunt cele mai sanatoase si cele mai toxice alimente!...