- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
De la soarele puternic al verii am trecut subit la frig si vant, iar buzele, care nu au glande sebacee si sunt mai uscate decat restul tenului, au cel mai mult de suferit de pe urma acestor schimbari meteorologice.
Exista o multitudine de remedii naturiste pentru buzele uscate si crapate, insa cel mai eficient dintre toate este sucul natural de aloe, obtinut prin stoarcerea unei frunze de aloe vera, ne asigura dr Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare, de la Centrul de Sanatate Clar Med.
"Aceasta planta este recomandata pentru orice problema a pielii, fiindca in compozitia ei intra minerale si vitamine ce se absorb foarte bine, hranind celulele tesutului cutanat", precizeaza dr Cristina Balanescu.
Planta trebuie sa aiba cel putin trei ani pentru ca beneficiile terapeutice sa fie maxime. Cu sucul de aloe se ung buzele seara si dimineata, pana cand isi recapata catifelarea. Daca nu aveti o planta de aloe vera, puteti folosi sucurile existente in comert.
Uleiul de aloe suplimenteaza proprietatile hidratante ale sucului prin consistenta sa grasa, mentinand hidratarea pentru mai mult timp. Puteti prepara uleiul in casa: se rupe o frunza de aloe (nu se foloseste cutitul sau alte obiecte metalice), se zdrobeste cu o lingura de lemn, se introduce apoi intr-un borcan si se toarna deasupra ulei de masline presat la rece, in asa fel incat sa acopere frunza zdrobita.
Se lasa la macerat 8-10 zile, iar uleiul astfel obtinut se poate folosi atat pentru buze, cat si pentru fata, maini sau picioare.
Creme si uleiuri
Cateva picaturi de ulei de aloe se pot adauga si intr-o crema simpla de vaselina, fara parfum, ce se gaseste la magazinele cu profil naturist sau in farmacii. "Folosim in acest fel atat proprietatile vaselinei, cat si efectele benefice ale plantei", spune specialistul nostru. La 30 de grame de crema se folosesc 20-30 ml de ulei, care se adauga treptat, pana cand se omogenizeaza.
Crema de vaselina poate fi amestecata si cu alte uleiuri, precum cel de galbenele, de morcov, sunatoare sau musetel. Atentie! Uleiul de sunatoare nu se foloseste vara, ci doar toamna si iarna, fiindca atrage razele solare si ingalbeneste usor buzele.
Uleiul de musetel si cel de galbenele au proprietati cicatrizante si trateaza crapaturile dureroase ale buzelor. Pentru ranile care apar in sezonul rece la comisura buzelor putem folosi in crema de vaselina uleiul de cimbru, de lavanda sau de ienupar, toate cu efect dezinfectant, cicatrizant si calmant.
Catina
Cand tratamentele locale se dovedesc ineficiente, se pot administra intern produse care sa suplineasca lipsa vitaminelor A si E, principala cauza a buzelor uscate si crapate. Fructele de catina contin din belsug aceste vitamine, spune dr Cristina Balanescu.
Ele se pot administra sub forma de infuzie (o cana pe zi), ulei (trei picaturi de trei ori pe zi), sirop (doua linguri pe zi) sau tinctura (25 de picaturi de doua ori pe zi).
Citeste jurnalul.ro