- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pornim intr-o scurta calatorie pe glob, ca sa vedem cum se traieste trecerea dintre ani prin China, Brazilia, America, Africa, Spania, Italia, Danemarca, Germania, Ungaria, Rusia si America. Hai cu noi!
Chinezii - noul an chinezesc se numeste "Yuan Tan". Sarbatoarea trecerii in noul an este faimoasa si plina de culoare la chinezi. Anul nou traditional la chinezi se bazeaza pe calendarul lunar si poate sa pice intre 1 ianuarie si 19 februarie.
Petrecerile specifice acestui moment dureaza 10-15 zile cu artificii, tobe si cimpoaie. Chinezii cred ca aceste sunete puternice alunga spiritele rele si aduc noroc. Oamenii fac schimb de plicuri rosii ce contin monede de aur ca simbol de prosperitate.
Danezii - suna surprinzator dar este foarte frecvent ca oamenii sa isi gaseasca pragul usii plin de cioburi de farfurii sparte caci asa este obiceiul de anul nou in Danemarca. Pe durata anului, oamenii isi pastreaza farfuriile de care nu mai au nevoie ca sa le sparga in dreptul usilor caselor de Revelion. Cu cat mai multe farfurii ai spart, cu atat mai multi prieteni vei avea in noul an - asa spune traditia danezilor.
Afro-americanii - Anul Nou se numeste Ziua Empanciparii. In 1863 aavut loc Proclamatia de Emancipare care a anuntat abolirea scalviei si a fost citita in Boston. The New Year is very commonly referred as - Emancipation Day or Jubilee Day. In 1863, the Emancipation Proclamation was announced which was abolition of slavery and it was read in Boston. In toate bisericile afro-americane se tin slujbe iar traditia culinara implica servirea de macaroane cu cascaval, mancare de fasole si napolitane speciale care simbolizeaza banii, norocul si prosperitatea in noul an.
Grecii - 1 ianuarie este cea mai importanta zi din istoria Greciei care semnifica nu doar noul an dar si sarbatoarea Sfantului Vasile. Se face o paine speciala de an nou de catre toti membrii familiei. Se baga un banut in aluatul painii; el aduce noroc si avere in anul urmator. Painea dulce se imparte tuturor.
Germanii - in mod traditional, germanii sarbatoresc noul an cu multe petreceri la care canta, danseaza, mananca, beau, se veselesc cu prietenii. Un obicei mai putin cunoscut noua este jocul lor special de an nou: ei arunca plumb topit in apa rece ca sa li se arate viitorul in functie de forma pe care o ia plumbul intarit in apa. Daca plumbul ia forma de inima sau de inel, semnifica o nunta, daca ia forma de vapor inseamna calatorii iar daca ia forma unui purcel reprezinta noroc la multa mancare.
Brazilienii - locuitorii aceastei tari spectaculoase prin petrecerile sale pe plaja sarbatoresc Revelionul cu mare fast. Oameni de pretutindeni li se alatura ca sa intampine noul an in stilul brazilian. Cele mai populare locuri raman plajele din Copacabana sau Rio de Janeiro. O traditie a locului este carnavalul brazilian de an nou la care oamenii se costumeaza in tinute foarte colorate si stridente si danseaza pe ritmuri traditionale ca samba, frevo sau forro. Lumea mananca linte si orez, ca mancaruri traditionale de an nou ca sa aiba noroc si prosperitate in viitor.
Ungurii - traditiile unguresti sunt respectate inca in mare proportie de populatia tanara a Ungariei. Un obicei foarte cunoscut este acela de a se da foc efigiilor unui personaj denumit Jack Straw, cunoscut ca fiind un simbol al raului si ghinionului din anul trecut. De Revelion, ungurii ard pe Jack Straw care este purtat prin localitate inainte sa i se dea foc.
Anul nou in Ungaria este si Sylverster intrucat pe 31 decembrie este sarbatoarea Sfantului Silvestru care se spune ca a trait in secolul al patrulea. In Ungaria se zice ca numai barbatii trebuie sa ureze La multi ani si astfel vor purta acelei persoane noroc. Femeile nu au voie sa coasa de anul nou altfel se spune ca va coase ouale gainii intre ele si aceasta nu va mai face oua in anul urmator. Dupa o noapte plina de consum de bautura, in zori, de anul nou, ungurii mananca numai ciorba de varza. Mancarea de porc cu varza aduc noroc in noul an.
Mexicanii - un obicei al lor este acela de a avea pregatita la miezul noptii o paine speciala cu un ban in compozitie si care se imparte tuturor celor prezenti. Cel ce nimereste banul este considerat cel mai norocos. Un alt obicei mexican este sa se joace de anul nou un joc in care fiecare trebuie sa scrie evenimentele bune si rele pe care le-a trait in anul ce se incheie. Listele se fac pana in miezul noptii. La 12 noaptea oamenii sunt rugati sa arunce listele in foc pana devin scrum. Jocul traditional simbolizeaza pentru ei eliminarea tuturor vibratiilor negative din trecut si in acelasi timp inseamna un nou inceput.
Spaniolii - in Spania se sarbatoreste noul an cu multa grandoare. Ca si obicei, se spune ca spaniolii stau mai mult in casele lor pana la 12 noaptea cand toata lumea asteapta sa auda cum bate faimosul ceas din Madrid Puerta del Sol. Evenimentul este televizat si numai dupa ce s-a facut miezul noptii prin bataile faimosului ceas, oamenii incep sa iasa din casele lor. Dupa aceea, lumea se duce la prieteni, se intalnesc si petrec, in cluburi, restaurante, discoteci. Dansul este o traditie in Spania de anul nou; in orase mari ca Madrid sau Barcelona oamenii ies pe strazi si danseaza pana in zori, costumati in culori vii si tinute stralucitoare in timp de mii de artificii ii acompaniaza.
Este o traditie sa mananci 12 boabe de struguri la fiecare bataie a ceasului cand se apropie anul nou. Fiecare boaba aduce noroc pentru fiecare luna a anului urmator. Acesta e un obicei din Spania antica, initiat de regele Spaniei.
In Spania este un alt obicei sa porti in noaptea de anul nou ceva rosu ca si lenjerie, preferabil insa sa iti fi fost oferita. Ea semnifica noroc pentru anul ce vine.
Italienii - asa cum era de asteptat, in Italia acesta este un nou prilej de petrecere si bucurie galagioasa. Sarbatoarea intrarii in noul an incepe prin decoratiunile ce umplu 380casele si locurile de munca si in care predomina culoarea verde.
Italienii poarta haine noi in zilele de final de an si inceput de nou an si fac schimb de daruri intre ei. Sunt foarte atenti ce ofera celor dragi caci cadourile de Revelion joaca un rol vital ca si simbol al norocului din noul an. Ceeace poarta noroc sunt dulciurile, fagurele de miere, aurul, argintul, monedele si lampile.
Mierea inseamna ca ai parte de un an dulce si trait in pace; aurul sau alte metale pretioase semnifica prosperitatea iar lampile sunt oferite pentru a lumina drumul anului ce incepe.
Rusii - anul nou traditional are loc in Kremlin. Aici, mai mult de 50.000 persoane se aduna sa participe la festivitati iar biletele se vand cu multe saptamani inainte de marele eveniment anual. Mesele rusesti de an nou contin carne si cartofi. Oamenii organizeaza petreceri alaturi de cei dragi. Cel mai cunoscut obicei este acela de a decora un copac numit 'Novogodnaya Yolka' care este impodobit ca un brad de craciun.
Are in el dulciuri si in varf o stea stralucitoare. Pregatirile Revelionului la rusi incep de la jumatatea lunii decembrie si strazile sunt decorate cu jucarii, steaguri, postere si multe lumini.
In vechea Uniune Sovietica, in loc de Mos Craciun exista Bunicul Frost care avea si o zana buna pe nume Snow Maiden, Zana Zapezii. Ea are rolul sa il ajute pe Frost sa distribuie dulciuri si jucarii la copii. Bunicul Frost seamana cu Mos Craciun, are barba si o burta mare si cara dupa el un sac plin cu jucarii. Singura diferenta este ca Frost poarta haine albastre in timp ce Mos Craciun are haine rosii. Rusii continua sa foloseasca acest simbol de an nou.
Un alt obicei celebru al rusilor este acela prin care ei cred cu tarie ca orice dorinta isi vor pune de anul nou, aceasta se va implini. Pentru asta, ei isi scriu dorinta pe o hartie, asteapta sa se faca ora 12 si apoi o ard la lumina lumanarii. Apoi pun aceasta cenusa in paharul cu sampanie pe care il beau cu totul.
Americanii - acestia folosesc revelionul ca un pretext de a iesi din case si a petrece destul de mult pe strazi cu mare fast si bucurie. Toata lumea asteapta aceste zile de petrecere si fac pregatiri din timp.
Oamenii se aduna inclusiv ca sa se uite la meciuri de fotbal care au loc pe stadioane.
Un simbol al trecerii dintre ani este celebra locatie Times Square din New York unde americanii se aduna cu zecile de mii ca sa intampine noul an. Ceilalti americani privesc acest moment de acasa de la televizor alaturi de cei dragi. Totul in jurul lor, oriunde s-ar afla, este excesiv de decorat si colorat.
Se presupune ca fasolea din boabe negre este norocoasa asa ca ea este gatita in prima zi din noul an in felurile moduri.
In America de sud, oamenii creaza personaje ca niste sperietori de ciori care sunt puse in afara casei si care sunt umplute cu ziare, hartii sau lemne de foc si imbracate ca un om. Ea simbolizeaza anul care a trecut. La miezul noptii, oamenii mai in varsta din familie trebuie sa dea foc sperietorii, semnificand faptul ca raul din vechiul an dispare si nu vine si in noul an. Sperietoarea arde in timp ce sunt pornite si artificii in jurul sau ca sa adauge culoare si spectaculos. Copiii apreciaza foarte mult acest obicei.
Citeste si Sfatul Parintilor
Foto: browardpalmbeach.com
Top 5 animatii pentru copii in anul 2010... Somnul te face mai frumoasa...