- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
CE, UNDE, CUM
Aparatele de aer conditionat sunt impartite in functie de puterea pe care o au, care se masoara in British Thermal Units/ora (BTU/h), care reprezinta unitatea internationala pentru exprimarea puterii aparatului (1 watt = 3.412 BTU/h). Pentru o camera cu inaltime standard de 2,5 metri, in functie de suprafata, se recomanda urmatoarele aparate:
- aparat aer conditionat 9.000 BTU pentru suparafete care masoara pana la 25 m²;
- aparat aer conditionat 12.000 BTU pentru suparafete care masoara intre 25 si 35 m²;
- aparat aer conditionat 18.000 BTU pentru suparafete care masoara intre 35 si 45 m²;
- aparat aer conditionat 24.000 BTU pentru suparafete care masoara intre 45 si 50 m².
Puterea aparatului se alege si in functie de locul in care urmeaza sa fie montat. Spatiile cu ferestre orientate pe directii aflate in bataia soarelui, care se supraincalzesc pe timpul zilei, necesita aparate cu putere mai mare. Aceeasi regula se aplica si in cazul incaperilor in care o sursa de caldura pot fi alte electrocasnice, de tipul calculatoarelor.
Aparatele de aer conditionat sunt alcatuite din doua unitati, dintre care una trebuie montata la exterior, intr-un spatiu deschis, care sa permita eliminarea aerului cald emis.
FUNCTII DE BAZA
Toate aparatele de aer conditionat au, pe langa functia de racire, alte cateva functii de baza: incalzire, setare speciala pentru functionare pe timpul noptii, auto, dezumidificare si ventilare. Incalzirea se realizeaza pe principiul pompei de caldura prezentata in Jurnalul casei in urma cu cateva numere, iar temperatura care poate fi atinsa este de 28°C.
Indiferent daca aparatul incalzeste sau raceste, uniformizarea temperaturii se poate realiza cu ajutorul functiei de ventilatie. Magda Murgea, SDA division director la Altex, spune: „Un factor important in senzatia de confort este umiditatea. Nivelul optim este situat intre 40% si 60%. Dezumidificarea aerului creste senzatia de confort, iar prin asigurarea nivelului optim de umiditate este limitata dezvoltarea microorganismelor si a mucegaiului".
Cu ajutorul functiei sleep mode, ventilatorul functioneaza la o viteza mai mica, iar jetul de aer este directionat catre tavan, astfel incat sa nu deranjeze in timpul somnului. In cazul penelor de curent, aparatele sunt prevazute cu functia de autorestart, care, o data cu revenirea energiei electrice, le permite sa reporneasca automat si sa functioneze conform ultimei setari.
DOTARI SUPLIMENTARE
Aparatele de aer conditionat mai pot avea alte cateva functii suplimentare. Iuliana Papuc, media manager la Domo Retail SA, spune ca printre cele mai importante este „functia inverter, cu ajutorul careia temperaturile dorite se ating mult mai repede, timpul de pornire este redus cu o treime, iar consumul de energie si implicit costurile sunt reduse cu pana la 30%.
De asemenea, sunt evitate pornirea si oprirea repetate ale compresorului si sunt eliminate fluctuatiile de temperatura". Un alt avantaj al functiei inverter este ca da voie aparatului sa functioneze in timpul iernii pana la temperatura de -15°C, in vreme ce limita pentru aparatele care nu beneficiaza de aceasta functie este de -10°C. Alte functii si dotari suplimentare sunt programarea in vederea pornirii sau opririi aparatului la o anumita ora, etansarea antipraf, autocuratare sau flux de aer lateral.
FILTRAREA AERULUI
Tipurile de filtre care se gasesc in aparatele de aer conditionat se impart in doua categorii. Filtrele antipraf capteaza si retin paticulele foarte mici existente in aer precum praful sau polenul si pot fi spalate.
Filtrele deodorizante functioneaza pe baza de carbuni active, care filtreaza aerul si elimina mirosurile neplacute sau fumul de tigara. Sunt tratate antibacterian si antimicrobian, cu scopul de a preveni dezvoltarea alergenilor in interiorul aparatului, dar si in incaperi. In functie de firma producatoare, nivelul de filtrare poate sa difere.
Este recomandat ca filtrele de praf sa fie curatate periodic, iar pentru aparatele cu filtru de carbon este indicata inlocuirea lor daca in urma reviziei se constata ca acest lucru este necesar.
SFATURILE SPECIALISTILOR
Ca orice produs electrocasnic, aparatele de aer conditionat consuma energie electrica. Principalul factor care influenteaza consumul este clasa energetica din care face parte si care este inscriptionata pe ambalaj. Este recomandata folosirea aparatelor din clasele de energie A sau A+.
De asemenea, este indicata efectuarea reviziilor la intervale de un an si inlocuirea filtrelor acolo unde este necesar. Instalarea aparatului este un pas important, pentru ca, in cazul in care nu este facuta de o firma autorizata, atrage dupa sine pierderea garantiei.
foto: greenairconditioning.com
sursa: Jurnalul National