Pentru cei ce lucrează la birou, un scaun de birou confortabil este o necesitate. Petrec în fiecare zi minim 8 ore în fața calculatorului și astfel o poziție greșită în timpul orelor de lucru ar putea influența starea de sănătate. Un scaun de birou ales greșit ar putea determina malformații la nivelul coloanei vertebrale și de aici dureri de spate, de gât, care în timp se vor putea transforma în hernie de disc sau spondiloză, două probleme foarte grave.
Cu toate că cele două probleme de sănătate sunt caracteristice persoanelor mai în vârstă, din cauza unei posturi greșite în timpul orelor de lucru, acestea devin din ce în ce mai frecvente și în rândul persoanelor tinere.
În timp ce stăm așezați în scaun trebuie să ne simțim cât mai bine, să evităm să stăm aplecați spre față, aproape de calculator și să ne lăsăm cu spatele pe spătarul scaunului. De aceea, o poziție corectă la birou ține în mare parte de ergonomia scaunului, de posibilitatea de a regla înălțimea scaunului, brațele sale și astfel să putem beneficia de o poziție corectă.
Ce reprezintă un scaun ergonomic?
Acesta este un termen din ce în ce mai utilizat atunci când vorbim despre alegerea unor scaune confortabile pentru birou. Un scaun ergonomic contribuie la menținerea unei poziții sănătoase în timpul orelor de lucru, permițând ajustări pe înălțime, ale spătarului sau tetierei, astfel încât să ne simțim bine.
Ajustarea pe înălțime se poate face ușor cu ajutorul unui mâner așezat sub șezutul scaunului. Înălțimea se potrivește pentru ca picioarele persoanei care stă așezată pe scaun să atingă podeaua, stând îndoite în unghi drept. De regulă, șezutul scaunului ar trebui să fie situat la nivelul genunchilor celui ce stă așezat în picioare în fața lui.
Un scaun ergonomic permite și reglarea pe verticală. Spatele trebuie să beneficieze de sprijin, astfel că scaunul se va regla astfel încât atât spătarul, cât și tetiera să ofere suport celui care stă pe scaun. Trebuie să te simți relaxat.
De asemenea, ajustarea scaunului ergonomic trebuie să permită reglarea curbei spătarului, astfel încât să ajungă în zona lombară a celui ce stă așezat.
Unui scaun ergonomic îi pot fi ajustate și brațele pe înălțime, dar și în față sau în spate. O poziție corectă presupune îndoirea brațelor în unghi drept atunci când stau sprijinite. Umerii nu trebuie să stea deloc ridicați.
Se va regla unghiul de înclinare a șezutului, tot cu ajutorul unui mâner care se află așezat sub șezut.
Dacă scaunul ales beneficiază de aceste funcții, atunci poți petrece liniștit cele 8 ore de lucru zilnic, fără să îți fie afectată starea de sănătate.
Cum alegi un scaun de birou?
Aceste scaune pentru birou trebuie să fie alese cu grijă și nu numai având în vedere ergonomia lor. Dacă ești o persoană care petrece 6-8 ore zilnic stând așezat pe scaun, atunci toate aceste ajustări îți vor fi de un mare ajutor. Dacă ești o persoană activă, atunci mai mult ca sigur s-ar putea să nu îți trebuiască să faci o investiție foarte mare.
Dacă în interiorul biroului ai nevoie ca scaunul să se poată deplasa cu ușurință, este bine să îl alegi în funcție de suprafața unde va fi folosit – gresie, parchet, mochetă, covor, etc. Roțile scaunului de birou trebuie să se rotească la 360 grade și mai ales scaunul trebuie să beneficieze de stabilitate.
Desigur, un alt aspect important este alegerea materialului din care este realizat scaunul de birou. Pielea naturală sau cea ecologică de bună calitate sunt materiale ușor de întreținut și foarte elegante. Scaunele din material textil se întrețin mai greu, însă pot fi foarte colorate. O altă alegere s-ar putea îndrepta către scaunele din plasă, ușor de întreținut și foarte practice.
Sursa foto: pixabay.com