Antena Căutare

Cum îți ajuți copiii să scape de frici și neplăceri

Să-i convingi pe copii să facă ceea ce nu le place poate fi o adevărată provocare, mai ales că ei pot fi destul de convingători, astfel încât e greu să nu cedezi în fața rugăminților lor. Fiecare refuz al lor ascunde, de regulă, o teamă sau o neplăcere pe care nu vor să o mai resimtă.

| Shutterstock

Să-i convingi pe copii să facă ceea ce nu le place poate fi o adevărată provocare, mai ales că ei pot fi destul de convingători, astfel încât e greu să nu cedezi în fața rugăminților lor. Fiecare refuz al lor ascunde, de regulă, o teamă sau o neplăcere pe care nu vor să o mai resimtă, de aceea cel mai important pas în astfel de situații este să descoperi care e problema reală. Iată cum să-i motivezi să își depășească anxietatea.

1. Cum îi convingi să meargă la medic

Când află că trebuie să meargă la medic, cei mai mulți copii se îngrijorează, încep să plângă, refuză să se pregătească și încearcă, prin toate mijloacele, să te convingă să anulezi programarea. Fie că trebuie să meargă la medicul de familie pentru un control de rutină, fie că e vorba despre un specialist, teama copiilor față de medici este reală.

Pentru a-i ajuta să depășească aceste momente este important să afli exact care sunt adevăratele lor temeri și să îi convingi să le depășească. Cel mai la îndemână mod de a face asta este să le explici și să le exemplifici cum va decurge vizita la medic. Și totul poate fi făcut prin joc. Jocul de-a medicul și pacientul. Pentru a fi un moment cât mai credibil, vei deveni pentru câteva momente medicul de care, la finalul jocului, să nu se mai teamă. Folosește un halat medical și un stetoscop, astfel încât să semeni cu medicul la care urmează să mergi, și explică-le, pas cu pas, cum va decurge controlul. Dacă cei mici au încredere în tine să-i examinezi, sunt șanse mari ca aceeași încredere să o acorde și medicului.

Articolul continuă după reclamă

2. Cum îi convingi să meargă la școală

Nici să meargă la școală nu este o încântare pentru cei mai mulți copii. Refuzul vine mai ales în cazul celor care trec de la grădiniță la ciclul primar. Se întâmplă, însă, ca cei mici să nu-și mai dorească să meargă la școală și din cauza mediului. Ori nu le plac colegii, ori nu se înțeleg cu profesorii, ori cerințele asupra lor sunt prea mari și simt că nu fac față. Pentru a sta acasă, cei mai mulți copii susțin că au probleme de sănătate, durerile de cap și de stomac fiind cele mai frecvente manifestări ale anxietății lor.

Deși toată această situație ar putea să devină frustrantă pentru tine, ca părinte, este important să rămâi calm și empatic, chiar dacă vei întârzia din nou la serviciu sau va trebui să găsești foarte repede o bonă care să aibă grijă de copii.

În asemenea cazuri, psihologii recomandă să afli care este problema principală care îi ține acasă pe copii și să încercați împreună să o remediați. Sunt temele mult prea grele pentru ei? Nu reușesc să doarmă suficient în timpul nopții? Sunt agresați de ceilalți elevi de la școală? Urmează un test important și simt că nu sunt suficient de pregătiți? Răspunsurile la toate aceste întrebări te vor ajuta să identifici problema reală pentru care copiii refuză să plece de acasă. Pentru a-l convinge să meargă la școală este recomandat să îi prezinți avantajele: se va întâlni cu prietenul lui cel mai bun, va merge la ora la care îi place cel mai mult să participe, se va întâlni cu profesorul preferat. De asemenea, sprijinul academic este recomandat în astfel de situații.

3. Cum să-l convingi să mănânce sănătos

Sunt puțini copii care ar accepta un bol plin cu legume în locul unei ciocolate. Când vine vorba de dulciuri, copiii nu sunt așa de mofturoși ca atunci când e vorba de alimente sănătoase. Să-i convingi să mănânce sănătos este o adevărată provocare. Însă, pentru a le forma obiceiuri alimentare sănătoase este esențial să stabilești un program. Copiii ar trebui să mănânce o dată la 3-4 ore: trei mese principale, două gustări și cât mai multe lichide. Astfel, vor avea parte de o dietă echilibrată și nu vor face nazuri pentru că le este foame. De asemenea, un alt lucru care ar putea să-i determine să mănânce sănătos este să gătească. Dacă cei mici se implică în realizarea gustărilor vor fi mult mai deschiși să mănânce ceea ce ei au preparat.

Timpul petrecut alături de copii este foarte important, mai ales atunci când sunt mici, așa că nu lăsa micile temeri și neplăceri să îi îndepărteze de tine.

Foto: Shutterstock

Calendar ortodox 18 iulie 2019. Cruce neagră, nu se spală nu se calcă... Arsenie Boca: 10 motive pentru care cele mai multe cupluri sunt nefericite!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x