- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Știi care este cel mai simplu mod în care poți împrospăta atmosfera unei camere? Înlocuind draperiile vechi cu unele care se armonizează mai bine cu schema cromatică a decorului și cu stilul amenajării. Este o variantă prea puțin costisitoare, comparativ cu o renovare integrală, și poate avea un impact covârșitor asupra încăperii, dându-i fie un aer ușor dramatic sau sofisticat, fie o notă de eleganță simplă, specifică decorurilor moderne.
Pe lângă alegerea materialului și a culorii potrivite, trebuie să mai iei în calcul și felul în care montezi draperiile. Dacă le agăți, pur și simplu, de galerie, fără să iei în calcul câteva dimensiuni esențiale, există riscul să nu obții efectul dorit. De aceea, ți-am pregătit o listă de trucuri folosite de designerii de interior de care să ții seama când montezi draperiile în living sau în dormitpr.
Dacă vrei să montezi galeria pe perete, ridic-o deasupra marginii de sus a ferestrei cu cel puțin 10-15 centimetri.
Într-o încăpere cu tavan înalt, dacă între acesta și marginea de sus a ferestrei există cel puțin 30 de centimetri, ar trebui să agăți draperiile la aproximativ jumătatea distanței respective.
Într-o cameră cu tavan scund, poți crea iluzia înălțimii montând galeria cât mai aproape de tavan.
În cazul ferestrelor cu arcadă, ai la dispoziție șine sau galerii flexibile care pot fi adaptate în așa fel încât să evidențiezi forma curbată a acestora. Evită galeriile drepte, chiar dacă șinele adaptabile sunt puțin mai greu de manevrat, pentru că efectul va fi unul spectaculos. Cel mult, poți încadra o fereastră cu arcadă cu ajutorul unor draperii înguste montate pe șine drepte. În felul acesta, forma inedită a ferestrei va fi chiar mai bine accentuată.
Asigură-te că lungimea galeriei depășește cu cel puțin 10 centimetri părțile laterale ale ferestrei. În felul acesta, vei putea strânge cu diverse accesorii draperiile în timpul zilei, de-o parte și de alta a ferestrei, lăsând lumina naturală să intre nestingherită în cameră, iar când ai nevoie de intimitate, le poți trage cu ușurință.
Ca să dai impresia unei ferestre mai late, alege galerii care se prelungesc cu aproximativ 25 de centimetri de-o parte și de alta a acesteia.
Nu ezita să apelezi la serviciile unui atelier de croitorie dacă ai cumpărat draperii de-a gata și sunt prea lungi. Chiar dacă, pentru un aspect rafinat, draperiile trebuie să atingă pământul, lungimea potrivită depinde de fapt de distanța la care se află galeria.
Dacă draperiile se opresc cu câțiva centimetri deasupra podelei, efectul va fi unul neplăcut. Tavanul va părea mai scund și, în plus, se va crea impresia de neglijență.
Pentru un aspect plin, draperia trebuie să aibă cel puțin de două ori lățimea ferestrei. Dacă optezi pentru două draperii care să o încadreze, fiecare dintre ele va trebui să fie cel puțin la fel de lată ca fereastra.
Ține cont de material: niște draperii de calitate, realizate din catifea sau brocart, vor părea mai voluminoase decât cele din texturi subțiri.
Șinele și galeriile trebuie să se armonizeze cu materialul draperiei. Texturile grele arată mai bine agățate de galerii din lemn sau metal, cu ornamente și capete decorative, pe când cele delicate, din bumbac sau mătase, se potrivesc cu galeriile subțiri, cât mai simple. Dacă vrei să ascunzi galeriile, dintr-un motiv sau altul, există opțiunea mascării lor cu scafe decorative.
Poți manevra în numeroase moduri spațiul unei încăperi, prin modificări subtile în felul în care agăți draperiile, așa că păstrează în vedere scopul acestora (vrei intimitate, vrei să completezi decorul sau să te protejezi de soare) când le montezi, și vei obține un rezultat spectaculos.