- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Îți propui de fiecare dată să fii mai chibzuit cu banii, să pui mai mult deoparte, să-ți păstrezi economiile pentru vacanța mult visată. Pentru casa ta proprie. Sau poate pur și simplu pentru zilele negre ce vor urma, pentru că, ne place sau nu, mai avem parte și de ele din când în când. Doar că nu prea îți iese.
Tocmai din acest motiv, astăzi ne-am gândit să îți propunem câteva trucuri simple, dar eficiente, pentru a-ți gestiona mai bine resursele financiare.
Ține evidența cheltuielilor
Este primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru a sta mai bine la capitolul financiar, chiar dacă, la început, ți se va părea destul de complicat să te ocupi de această monitorizare. Cheltui sume uriașe fără să îți dai seama exact pe ce s-au dus, și, în felul acesta, ajungi să risipești foarte mult.
Odată ce vei avea o evidență clară a lucrurilor pe care le cumperi, îți va fi mai ușor să renunți la cele de care nu ai neapărată nevoie și să începi să economisești. Puțin câte puțin, în fiecare lună.
Caută cele mai bune prețuri
Nu este întotdeauna nevoie să cumperi produse noi sau cele mai recente apariții, care au prețuri uriașe. De multe ori, îți poți face treaba foarte bine și cu produse la mâna a doua, care funcționează perfect, dar au prețul la jumătate.
Să luăm exemplul calculatoarelor second-hand, care au performanțe similare celor noi și beneficiază chiar și de garanție. Acest lucru este valabil pentru multe alte gadget-uri sau electrocasnice necesare în casă. Marele lor avantaj este că plătești mai puțin pe ele, reușind în felul acesta să pui și niște bani deoparte.
Alcătuiește liste de cumpărături și priorități
Ai nevoie de o mulțime de lucruri, e firesc, dar nu îți trebuie toate chiar acum. Altfel spus, pe unele chiar le poți lăsa și pe luna sau lunile următoare. De îndată ce te vei obișnui cu ideea că nu toate achizițiile sunt o urgență (desigur, cu excepția facturilor, a ratelor și a altor obligații lunare), îți va fi mai ușor să devii cumpătat la acest capitol.
De asemenea, ori de câte ori mergi la magazin, indiferent de natura cumpărăturilor (pentru casă, pentru școală etc.), fă-ți dinainte o listă de lucruri esențiale și ține-te de plan. Nu cumpăra nimic în plus, chiar dacă, în mod sigur, vei găsi și alte produse care îți vor face cu ochiul. Pe listă sunt oricum lucrurile de care chiar ai nevoie, așa că tot ce este în afara ei nu reprezintă o prioritate și nu merită în momentul de față o cheltuială în plus.
Setează-ți un obiectiv
Îți va fi mult mai simplu să te obișnuiești cu economisirea banilor dacă ai un obiectiv bine definit, de genul „trebuie să strâng bani pentru a merge în vacanță în locul X“ sau „am nevoie de o sumă mai mare pentru a-mi cumpăra mașina mult dorită“.
Cu cât te vei concentra mai mult asupra scopului final, cu atât îți va fi mai ușor să renunți la unele lucruri pentru a pune bani la fondul de economii. Astfel, nu vei mai avea impresia că ești privat de anumite bucurii, ci că investești constant în ceva realmente important pentru tine.
Acestea fiind spuse, nu ne rămâne decât să îți dorim succes la economisit! Știm că poți să faci asta, trebuie doar să te ții de planul stabilit.
Sursa foto: Shutterstock.com