Antena Căutare

Cum sa alegem pasta de dinti potrivita?

Este bine cunoscut faptul ca periajul zilnic, efectuat corect, ajuta la mentinerea starii de sanatate dentara, intareste suprafata smaltului si improspateaza respiratia prin componentele active continute in pasta de dinti.







Astfel, prin toate aceste actiuni, pasta de dinti este esentiala pentru igienizarea cavitatii bucale, asigurand starea de sanatate si estetica dentara.

FLUORUL PREVINE CARIILE
Fluorul este considerat cel mai important element din compozitia pastei de dinti, fiind principalul factor care asigura prevenirea aparitiei cariei dentare prin inlocuirea hidroxiapatitei din structura dintilor cu fluorapatita, substanta mai rezistenta la continutul acid al cavitatii bucale.

Continutul de fluor este precizat pe ambalajul pastei de dinti, acesta fiind la majoritatea produselor pentru adulti de pe piata intre 1.000 si 1.450 ppmF. Parintii trebuie sa fie atenti la pasta de dinti aleasa pentru cei mici.

In cazul copiilor de pana la 6 ani, continutul de fluor trebuie sa fie mai mic de 1.000 ppmF. Este importanta verificarea continutului de fluor, deoarece la copii exista riscul intoxicatiei cronice cu fluor, denumita fluoroza, ce se manifesta initial prin aparitia unor linii fine, albe pe suprafetele dentare, ca apoi, in formele severe, smaltul sa devina alb-cretos, cu mici depresiuni care se pot uni si forma suprafete neregulate de culoare maronie.

AGENTII ANTIMICROBIENI
Alte principii din formula pastelor de dinti sunt agentii antimicrobieni (clorhexidina, triclosan), particulele abrazive (carbonati, fosfati), agenti de albire a dintilor (hidroxid de sodiu), agenti care indeparteaza calciul si magneziul din saliva si previn formarea tartrului, agenti de desensibilizare a dintilor (clorura de strontiu, azotat de potasiu), arome.

Mai ales pentru ca oferta de pe piata este foarte variata, alegerea unei paste de dinti trebuie sa fie personalizata in functie de starea de sanatate orala a fiecarui individ in parte.

Pentru a simplifica alegerea vom enumera diferitele paste de dinti cu efecte specifice:

- Paste de dinti pentru prevenirea aparitiei placii dentare si a gingivitelor cu un continut mai mare de agenti bacterieni; nu sunt insa suficiente pentru tratarea bolilor parodontale deja instalate.

- Paste pentru dinti sensibili care contin microparticule ce au capacitatea de a astupa canaliculele dentinare, formand o bariera care impiedica agentii iritanti sa ajunga la filamentele nervoase.

Durerea poate fi insa primul simptom al unei afectiuni dentare grave, de aceea, decizia de a utiliza o astfel de formula trebuie luata dupa un control stomatologic, pentru a nu intarzia inceperea tratamentului corect.

- Paste de dinti care asigura protectia activa impotriva cariilor datorita continutului crescut in fluor.

- Paste de dinti pentru albirea dintilor cu un continut crescut de particule abrazive, dar care, in prezenta unui periaj intempestiv, pot produce in timp defecte de suprafata la nivelul smaltului.

De asemenea, aceste paste de dinti nu pot albi dintele mai mult decat culoarea naturala a acestuia, permit numai indepartarea petelor dentare datorate consumului de ceai, cafea, bauturi cu diferiti coloranti, fumatului etc.

- Paste de dinti antitartru care nu indeparteaza tartrul, dar previn aparitia acestuia dupa detartrajul si periajul profesional efectuat de medicul dentist.

- Paste de dinti pentru o respiratie proaspata care sunt create pentru a masca mirosurile neplacute, dar nu pot trata halitoza, deci efectul lor este unul de scurta durata. Pentru un efect permanent este necesara tratarea problemei de fond.

- Paste de dinti produse din extracte de plante folosite mai ales in cazul problemelor gingivale, dar cu o eficienta redusa in ceea ce priveste protectia anticarioasa. Acestea reprezinta o alternativa pentru persoanele care nu vor sa foloseasca paste de dinti care contin substante produse artificial.

Orice produs cumparat pentru igiena dentara trebuie sa fie aprobat de Asociatia Medicilor Dentisti din Romania, in felul acesta fiind garantate siguranta utilizarii si garantia respectarii normelor in procesul de productie.

Medicul stomatolog poate aprecia starea de sanatate dentara a pacientului si astfel poate ghida alegerea pastei de dinti care va asigura o protectie eficace pentru fiecare caz in parte. De asemenea, medicul va educa pacientul si in privinta periajului, pentru ca o pasta bine aleasa trebuie sustinuta obligatoriu de un periaj corect efectuat.

Citeste jurnalul.ro

Nasterea naturala dupa cezariana... Hidrateaza-ti corpul cu aloe vera!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x