Jucăriile trebuie să aibă un rol educativ, deci trebuie alese astfel încât să îi stimuleze inteligența copilului, să îi dezvolte creativitatea, să îl ajute să fie intuitiv, dar și să descopere care sunt cele mai facile rute pentru a reuși, dar și viceversa, cum să învețe să piardă. În aceste momente, atunci când ai la dispoziție o gamă variată de produse, să alegi jucăria potrivită este un proces din ce în ce mai greu. De ce spunem asta?
Pentru că, de cele mai multe ori, jucăriile spectaculoase din punct de vedere vizual nu sunt și cele mai indicate pentru stimularea celor mici.
Astfel că, cele mai bune jucării pentru copii sunt cele care au un rol multifuncțional, care le pune mintea la contribuție celor mici și îi ajută într-un mod constructiv.
Jucăriile se aleg după mai multe criterii, pe lângă vârstă, trebuie să ții cont și de preferințele celui mic, dar și dacă este băiețel sau fetiță. Iată care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi jucăriile:
Vârsta este criteriul principal pentru că hotărăște care sunt capacitățile celui mic, ce i se potrivește, dar și cu ce este indicat să își petreacă timpul pentru a fi unul de calitate. Jucăria trebuie să fie adecvată vârstei celui mic sau cel puțin apropiată de vârsta lui. Sunt multe cazuri în care un copil de 2 ani înțelege mai multe decât vârsta pe care o are și atunci trebuie să te adaptezi în funcție de inteligența emoțională pe care o stăpânește deja.
Materialul din care este făcută jucăria. Este important ca jucăria aleasă să nu conțină componente care pot afecta sănătatea copilului. Să nu conțină părți care se detașează sau se despind ușor și pot fi toxice ori pot fi inginerate ușor de cătrei cei mici. Jucăriile pentru cei mici nu trebuie să aibă în compoziție metale precum plumb pentru a nu fi dăunătoare, nocive.
Jucările trebuie să îi ajute pe cei mici. Alege să le oferi jucării educative care să îi învețe cum să protejeze mediul înconjurător, dar și cum este important să se comporte cu natura pentru a o ajuta să se dezvolte într-un mod armonios.
Cumpără doar jucării practice, pe care cel mic și le dorește. Evită să cumperi o mulțime de jucării doar în speranța că îi vei atrage atenția celui mic și vei reuși să îl ții ocupat. Dacă jucăriile nu sunt pe placul copilului, atunci vei risipi și banii, dar vei pierde și timpul în defavoarea ta.
Oferă-i jucării care să îi stimuleze imaginația și nu îi cumpăra toate jucăriile pe care le vede în reclamele tv. De exemplu, poți să îi cumperi jucării universale pe care le poate folosi în mai multe cazuri.