În funcție de etapele de vârstă, camera va arăta și va fi dotată și utilată cu lucrurile de care copilul are nevoie, ținând cont, desigur, mai ales de preferințele sale. În general, părinții care decid să aducă pe lume un copil se mută în locuințe de cel puțin două camere, pentru ca cel mică să poată avea camera lui, iar adulții spațiul lor de intimitate.
Cum amenajezi camera copilului tău, după naștere și pe măsură ce crește? Iată câteva trucuri și idei la care poți apela:
Camera de bebeluș, în primii ani de viață
Pătuț, desene pe pereți, autocolante cu litere și cifre, primele animălute, premergător, leagăn și căruț, cam așa arată o cameră de bebe. În primii ani din viață, cel mic are nevoie de supraveghere permanentă, iar dacă în primele luni părinții nu se vor dezlipi o clipă de el, mai apoi bebelușul va sta singur în pătuț, eventual cu o cameră video și audio care să-i permită mamei să îl aibă frecvent în vizor.
Desigur, culorile nu trebuie să lipsească, la fel și veioza cu lumină de veghe care va rămâne aprinsă noaptea. În funcție de sexul bebelușului, poți alege culorile preferate. O parte din lucrurile primei amenajări pot fi folosite și ulterior, când bebe va face primii pași, va sta la masa cu scăunele și se va plimba întâi cu premergătorul, apoi cu trotineta. Îi puteți amenaja și un țarc, unde să fie ferit de orice pericol și unde să se poată juca în voie.
Camera copilului care merge la grădiniță
La grădiniță lucrurile se schimbă. Deja un pat pliabil este excelent, căci ca putea fi folosit și când va mai crește. Masa cu scaunele devin obligatorii, la fel și accesoriile cu personajele favorite din desenele animate. Covor cu litere și cifre, prima numărătoare și primele creioane nu vor lipsi nici ele din camera celui mic.
Camera școlarului în clasele primare
Când merge la școală, universul copilului se schimbă radical. Vin rechizitele, cărțile și caietele speciale, motiv pentru care are nevoie de un birou. Scaunul cu roți vine și el în completarea mobilierului, iar draperiile s-ar putea să fie cu eroii favoriți. Cel mic începe să-și spună punctul de vedere în materie de preferințe, așa că nu e exclus să-și aleagă singur elemente de decor.
Camera adolescentului
Postere, instrumente muzicale, laptop, birou pentru jocul video și tv. Când devine adolescent, începe perioada cea mai dificilă pentru orice părinte. Fie că e vorba de fată sau băiat, copilul trecut de 13-14 ani își va impune propriile gusturi și va alege singur. Dacă spațiul este mic, poți alege un pat etajat, iar sub el să poți amplasa biroul, căci va avea nevoie de un loc de studiu și teme. În funcție de modul său de a se exprima, poate avea pereții plini cu postere, tablouri sau desene. Fă-i pe plan și nu-i îngrădi posibilitatea de a-și descoperi pasiunile și talentele.
Calendar ortodox 28 noiembrie. Cui trebuie să-i spui „La mulţi ani!"... Ce avantaje ai dacă locuiești într-o zonă centrală a orașului...