Emotiile sau stresul isi fac simtita prezenta si il afecteaza pe fiecare in alt mod,
Teama de examene nu este nefireasca
Sunt mai multe lucruri pe care tinerii pot sa le faca pentru a reduce stresul din perioada examenelor. In primul rand, ei nu trebuie sa-si nege sentimentele pe care le traiesc acum. Negarea fricii pe care o simt nu este o solutie. Sunt tineri, mai cu seama baieti, care sustin cu voce tare ca nu le absolut deloc frica, realitatea fiind de fapt cu totul alta.
Ei incearca sa braveze, crezand ca, daca-si recunosc sentimentul de teama, colegii si prietenii ii vor desconsidera. Aceasta atitudine este eronata si le dauneaza in primul rand lor insile. Trebuie sa se confrunte si sa gestioneze singuri situatia in care se afla, fara niciun fel de ajutor. Iar rezultatul poate sa conduca in cazuri extreme la ratarea examenelor chiar din acest motiv. Se pot simti depasiti de situatie, cedeaza din punct de vedere psihic si nu se mai pot concentra atunci cand au cea mai mare nevoie, in timpul examenelor.
Dar nu este nicio rusine in recunoasterea sentimentului de teama fata de examen. Este ceva normal si nu se intampla numai unui singur copil, pentru ca majoritatea simt acelasi lucru. De aceea, parintele trebuie sa-si incurajeze copilul sa-si exprime sentimentele si sa vorbeasca cu el. Trebuie sa-l ajute sa-si canalizeze in sens pozitiv sentimentele. De depasirea impactului emotiv depinde succesul sau insuccesul.
Semnale de alarma
In perioada examenelor, parintii trebuie sa-si supravegheze cu mai mare atentie copilul, mai ales daca acesta este o fire panicoasa. Nu te bucura daca se refugiaza in camera lui, cu un teanc de carti si de caiete. Nu te gandi in sinea ta ca ai un copil constient de importanta examenului. Nu este deloc cea mai buna atitudine pe care o poate avea copilul tau. Daca sta toata ziua nefacand altceva decat sa invete, in scurt timp se va simti surmenat si nu va mai putea acumula informatiile necesare pentru a trece cu bine testul.
De altfel, sunt mai multe semne pe care copilul extrem de stresat le transmite fara sa-si dea seama. La acestea trebuie sa fie atenti in primul rand parintii. Cele mai frecvente sunt iritabilitatea, oboseala, concentrarea scazuta, lipsa atentiei (copilul nu mai aude ce ii spui), lipsa tolerantei fata de membrii familiei (devine violent in limbaj daca vreunul face vreun gest minor care il deranjeaza), o stare de neliniste permanenta, dar si indigestia, scaderea poftei de mancare, somnul agitat.
Foto: istudyathes.com
Citeste si Revista Felicia!