Antena Căutare

Cum să crești un copil fericit

A crește un copil este unul dintre cele mai dificile și satisfăcătoare joburi din lume și, în multe cazuri, părinții se simt nepregătiți pentru o asemenea sarcină.

Copil fericit | George Rudy/ Shutterstock

Copiii încep să-și dezvolte imaginea de sine încă din primele zile de viață și fac asta prin intermediul părinților. Tonul vocii, limbajul corpului, expresiile faciale sunt absorbite de bebeluș. Cuvintele și acțiunile unui părinte contribuie la dezvoltarea încrederii în sine mai mult decât orice altceva.

De aceea, este important ca cel mic să petreacă mult timp cu părinții în primii ani de viață. Potrivit legislației românești, unul dintre părinți poate obține concediu de creștere a copilului până când acesta împlinește doi ani (sau trei ani, în cazul copiilor cu handicap) și în această perioadă primește indemnizatia de crestere copil. Felul în care bebelușul interacționează cu persoanele adulte din jurul său este definitoriu pentru dezvoltarea lui ulterioară.

Un alt aspect important în ceea ce privește creșterea unui copil îl reprezintă disciplina, prin intermediul căreia cel mic învață ce înseamnă autocontrolul și comportamentul acceptabil. Cu o bună disciplină dobândită în copilărie, el poate deveni un adult responsabil. Drept urmare, stabilirea unor reguli îl ajută pe copil să înțeleagă ce așteptări au părinții de la el și să priceapă importanța respectării normelor impuse.

Dacă, de multe ori, părinții se simt dezamăgiți de comportamentul copilului, acest lucru se poată întâmpla și pentru că au avut așteptări nerealiste de la el. Adulții care cred că cel mic „trebuie“ să facă ceva doar pentru că așa i-au spus ei, vor descoperi cât de mult își poate schimba un copil comportamentul atunci când este pus în fața unor situații sau a unor cerințe, fără să primească explicații.

Articolul continuă după reclamă

Adesea, este dificil pentru părinți să petreacă mai mult timp cu copiii, mai ales dacă au un job solicitant. În unele cazuri, această distanță dintre ei se observă în felul de a reacționa (atât în cazul copiilor, cât și al adulților) în anumite situații. Copiii își doresc să aibă parte de mai multă atenție, iar cei care nu o primesc au, de multe ori, un comportament neadecvat și asta se întâmplă pentru că ei vor să se facă remarcați.

Totodată, în creșterea și dezvoltarea copiilor, un rol important îl are atenția pozitivă. Acest lucru presupune ca părinții să le răspundă cu interes și căldură. Astfel, copiii se simt în siguranță și apreciați. Așadar, părinții ar trebui să profite din plin de momentele de zi cu zi pentru a-i arăta o atenție pozitivă celui mic.

Încă de la naștere, copiii au nevoie de experiențe și relaționări care să le arate că sunt ființe umane capabile, apreciate, care le aduc bucurie celor din jur. Atenția pozitivă, reacțiile și răspunsurile venite de la adulți îi ajută pe aceștia să își formeze o imagine despre cât de apreciați sunt.

O comunicare bună între părinți și copii este vitală pentru ca cei mici să se transforme în adulți fericiți, care să se bucure de succes. Iar un mod eficient de a întări relația dintre copii și părinți este ca cei din urmă să le acorde întreaga atenția atunci când vorbesc. Cu cât răspunsurile adulților sunt mai atente, cu atât copilul va deveni mai comunicativ.

Un alt factor esențial în creșterea și dezvoltarea copiilor este legat de ceea ce ei văd că fac adulții. Copiii învață mult despre cum să se comporte urmărindu-și părinții. Cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai atenți la cei din jur. Studiile au arătat că majoritatea copiilor care se comportă violent au văzut agresiune în sânul familiei.

Așadar, pentru a avea un copil încrezător în propriile forțe, capabil să relaționeze cu ușurință cu alți copii, dar și cu adulți, este important să petreci cât mai mult timp în compania lui și să îi acorzi atenția de care are nevoie.

Sursă foto: George Rudy/ Shutterstock

Mici gesturi de bunătate despre care trebuie să știe cei mici... Cinci lucruri pe care orice bărbat şi le doreşte în secret de la partenera lui!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x