- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Astfel, exista mai multe metode care pot fi eficiente pentru ca adolescentul din familia ta sa fie constient de ceea ce inseamna responsabilitatea.
Inainte de 15 ani
Pana la aceasta varsta adolescentul trebuie sa fie obisnuit sa isi faca singur patul dimineata, sa spele vase, sa duca gunoiul afara din casa. Sunt sarcini simple insa reprezinta o baza solida pentru mai tarziu. Vorbeste-i cu afectiune si lauda-l daca ajunge sa faca singur aceste lucruri, fara sa i le spui sau ceri mereu.
Da tu insusi exemple de responsabilitate - daca ii spui ca il vei lua la o anumita ora de la scoala, atunci nu intarzia, daca ii promiti ca in weekend mergeti intr-un anumit loc tine-te de cuvant, si tot asa. Fii tu insusi responsabil si astfel vei reprezenta un exemplu fata de el. Va capata si incredere in tine.
Arata-i care sunt repercusiunile in caz de lipsa de responsabilitate - fiecare om face greseli si mereu exista cate o repercusiune, mai mare sau mai mica, in functie de natura greselii. Arata-i ce poti pati daca tu, ca parinte, uiti sa platesti la termen o factura, de exemplu. Iar daca adolescentul tau primeste o nota mica la scoala, nu incerca sa-l scuzi si sa-l protejezi, ci explica-i de ce s-a intamplat acest lucru.
Dupa varsta de 15 ani
Adolescentul tau a crescut, de aceea e bine sa discuti cu el aproape tot ce ii trece prin cap, astfel va capata si mai mare incredere in tine.
Rasplateste-l daca da dovada de responsabilitate - daca singur decide ca vrea sa-si faca temele inainte de a merge afara cu prietenii atunci permite-i sa stea inca 30 de minute afara.
Nu deveni controlabil - este una din cele mai mari greseli: cu cat devii un spirit care incearca sa controleze fiecare miscare a lui, cu atat adolescentul va deveni iresponsabil in actiunile sale.
Discuta greselile cu el - nu trece cu vederea cand el face ceva gresit, ci discuta cu el deschis, arata-i ce nu a facut bine sau de ce nu a procedat corect intr-o situatie. Acest lucru il va ajuta sa-si creeze un propriu sistem de valori pe baza carora va lua decizii.
Foto: more4kids.info
Femeia ideala: Blonda, inalta, cu ochi albastri si chef de distractie!... Voi stiti ce fac femeile pe Facebook?...