Desigur, pe parcurs vei invata mai multe si din experienta, insa pentru inceput, este indicat sa stii cu ce sa incepi si la ce sa te astepti.
Hrana
Ofera-i hrana proaspata si din belsug. Fa-ti timp si informeaza-te in legatura cu mancarea adecvata de care are nevoie de hamster, ce include o varietate de legume, fructe si seminte. Sunt insa si lucruri pe care ar trebui sa le evite, cum ar fi ciocolata sau alimentele ce contin zahar. Poti sa ii oferi biscuiti pentru caini pe care ii pot roade mai ales pentru a-si toci dintii care ii cauzeaza de multe ori probleme daca ajung sa creasca peste masura.
Apa
Exista adapatori speciale pentru animalele mici, tinute in custi si este bine sa apelezi la ele cu incredere pentru ca sunt adecvate nevoilor hamsterului tau. Asigura-te ca apa nu se scurge in cusca. Hamsterii nu ar trebui sa faca baie (ii inlatura uleiurile naturale din par si cauzeaza pneumonie). De aceea, baltile de apa din cusca le pot fi chiar fatale.
Casa si pat
Cusca trebuie sa fie suficient de mare pentru ca ei sa intreprinda tot felul de activitati si sa aiba suficienta libertate de miscare, dar asigura-te ca zabrelele nu sunt atat de departate intre ele incat hamsterul sa se strecoare afara din cusca si sa il pierzi. Poti pune o hartie si nisip special pentru pisici sau rumegus pe fundul cutiei pentru a mentine curatenia in cusca. Insa nu folosi niciodata hartie de ziar (cerneala este toxica).
Jucarii
Hamsterii au nevoie de miscare pentru a fi sanatosi atat fizic cat si mental. Din moment ce le place sa sape si sa faca tunele, este indicat sa plasezi cateva tuburi in habitatul lor. Hamsterii pitici mai ales sunt mari amatori de activitati ce implica jucarii. Cele mai indicate sunt rotile bine sustine pe care pot alerga in voie.
Cum te joci cu ei
Fii intotdeauna gentil insa ferm atunci cand manuiesti un hamster. Prinde-l bine astfel incat sa nu alunece si sa iti cada din mana, pentru ca daca il tii la o inaltime destul de mare isi poate fractura oasele fragile. Acest lucru este cu atat mai important in cazul hamsterilor pitici, pentru ca acestia sunt foarte activi si ageri.
Cu toate acestea, ai grija sa nu il strangi prea tare si sa nu il ranesti in acest fel. Cel mai bine este sa nu lasi copiii mici sa se joace cu hamsterul, in special nesupravegheati, pentru ca ei isi dezvolta aptitudinile motorii pana in jurul varstei de 5 ani, de aceea daca sunt prescolari, ar putea rani in mod neintentionat animalutul.
Foto: thenayshun.com
Anghinarea - o floare comestibila... FOTO! Aranjamente florale: vaza din interiorul altei vaze...