- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Copiii timizi se tem sa se planga, gandindu-se ca reputatia lor va fi distrusa, ca a spune ce ii doare este semn de splabiciune. Din cauza stresului insa, copiii pot suferi de dureri de stomac, anxietate si alte probleme medicale ce deriva din faptul ca sunt mai mereu incordati la cursuri. Ei au nevoie de o modalitate eficienta pentru a face fata presiunii sociale. Sunt cateva lucruri pe care ar trebui sa eviti sa le spui, oricat de bine intentionat ai fi:
1. Nu ii spune fetitei tale ca ea este mai frumoasa de fapt decat fetita cea mai populara din scoala si ca rivala ei este invidioasa si de aceea o trateaza asa. Nu iti ajuti copilul daca il minti, pentru ca la un moment dat va realiza acest lucru si totul se va intoarce impotriva ta.
2. Nu ii spune copilului ca tot ce trebuie sa faca este sa ii ignore si sa nu puna la suflet, pentru ca el este un copil bun si ei nu vad acest lucru. Se va simti neinteles si ca de fapt dai vina pe el, ca are el o problema pentru ca le acorda atat de multa importanta. Ar putea parea si ca minimalizezi ce i se intampla si ca din nou il minti, pentru ca el stie ca daca ar fi ca ceilalti: frumos, vesel, volubil si nu atat de timid, s-ar putea face mai placut.
3. Nu ii spune copilului cat de destept si interesant este el in comparatie cu ceilalti. Nu-i critica nici colegii pentru ca poarta haine scumpe spunand ca ti se pare ceva stupid si inutil. Copiii vor sa se integreze si nu inteleg astfel de explicatii.
Copiii au nevoie sa stie ce sa faca intr-o astfel de situatie. Iata cateva exemple pentru a sti cum sa iti ajuti copilul:
1. Aculta-l cu atentie, fara sa judeci. Ai rabdare sa vezi exact ce vrea sa iti transmita si fii empatic fata de suferinta sa, fara sa exagerezi sau minimalizezi. Are nevoie in primul rand de cineva care sa il asculte si sa il inteleaga.
2. Incearca sa vezi exact ce il deranjeaza. Daca este faptul ca un grup de copii au mers dupa ore la un suc si el nu a fost invitat, de ce crede ca s-a intamplat acest lucru. Explica-i care este comportamentul copiilor in general, ca acestia au uitat de el poate pentru ca nu interactioneaza atat de des, sau poate s-au gandit ca daca il invita pe el, ar trebui sa ii invite si pe prietenii lui, sau ca nu il cunosc suficient de bine.
Uneori poate fi neintentionat. Sugereaza-i ca daca viitoare poate sa le spuna ca vrea sa fie inclus in astfel de activitati si sa descopere ca ceilalti copii nu stiau daca i-ar placea sau nu acest lucru.
3. Incearca sa iti ajuti copilul sa faca mai multe alegeri si sa isi dezvolte gandirea. Observa daca problema nu tine de faptul ca el nu este foarte prietenos si daca nu este intr-o masura si vina ta. Este posibil ca parintii celorlalti copii sa isi lase copiii sa ii invite pe altii acasa sau poate pur si simplu sa aiba mai multe posibilitati de a fi pe placul celor mici. Poti sustine copilul sa devina mai placut celor din jur daca faci din casa ta un loc primitor pentru prietenii lui.
Foto: asdhelp.com