Antena Căutare

Cum sa previi depresia postnatala

In perioada sarcinii, ultimul lucru la care te gandesti este ca dupa noua luni de anticipari nu o sa te poti bucura de copilul tau. Si totusi acest lucru este posibil, 80% dintre femei trecand prin schimbari hormonale ce le afecteaza puternic emotiile, iar 10% suferind de depresie postnatala severa.

Cu toate acestea, nu tine totul de schimbarile hormonale, deoarece in acest caz toate mamicile ar trebui sa fie afectate. Primele semne apar inca din timpul sarcinii, iar medicul ar trebui sa le observe din timp. Femeile care au mai suferit de depresie inainte de sarcina sunt mai inclinate sa treaca din nou prin acest lucru.

Este recomandat ca femeia sa incerce sa vizualizeze cum va fi viata ei dupa nasterea copilului si sa se astepte la faptul ca va avea mai putin timp liber si mai putin control asupra vietii de zi cu zi. Multe devin anxioase si sufera de depresie atunci cand se simt depasite de situatie si rolul de mama li se pare coplesitor.

O modalitate de a te pregati este de a te relaxa inca din timpul sarcinii. Studiile arata ca femeile care sunt linistite pe parcursul celor noua luni stabilesc mai efectiv si mai firesc o legatura cu noul nascut. 15 minute pe zi in care sa respiri profund, sa meditezi, sa faci yoga sau baie calduta te pot ajuta mai mult decat crezi.

Cand copilul doarme, dormi si tu. Desi este un lucru bine stiut, nu toate mamicile il respecta. De cele mai multe ori, in timpul in care puiul lor atipeste, ele profita pentru a face altceva si astfel, cand el se trezeste, ele nu s-au odihnit deloc intre timp. Incearca sa iti impui ca nu trebuie sa le faci pe toate si nici sa te fortezi pentru ca te vei extenua.

Articolul continuă după reclamă

Totodata este bine sa faci miscare in timpul si dupa sarcina. Studiile arata ca femeile care sunt intr-o conditie fizica buna, se simt mai bine. Exercitiile fizice te elibereaza de stres si te ajuta sa gandesti mai clar. Un pic de gimnastica usoara, plimbari prin parc cu cel mic iti fac si tie bine si copilului.

O problema intampinata de multe femei este aceea ca sunt perfectioniste. Trebuie sa stii ca nu iti va fi usor si ca vor fi momente in care vei gresi sau vei uita ceva. Iar atunci nu trebuie sa fii dura cu tine. Niciun parinte nu este perfect, de aceea nu pune presiune asupra ta.

Si nu uita sa ceri ajutorul. Partenerul de viata trebuie sa aiba un rol important in cresterea copilului: ne te inhama sa faci tu singura totul pentru ca iti va fi prea greu. Este important sa fii odihnita si sa te bucuri de copil, deoarece oboseala si stresul acumulat nu te vor face o mama prea buna. Bucura-te de momentele in care altcineva are grija de cel mic si relaxeaza-te, chiar si numai pentru cateva minute pe zi. Efectele nu sunt de neglijat.

foto: www.hiddenepidemic.com

Casa ta vazuta prin ochii lui Andy Warhol... Paste integrale cu sos de branza topita...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x