Vrem nu vrem, trebuie sa acceptam faptul ca cea mai buna metoda de a economisi este sa reducem cheltuielile. Incepe prin a face o lista cu toate cheltuielile planificate pentru luna urmatoare. Apoi imparte o foaie de hartie in doua, pe lungime si scrie intr-o parte NEVOI si in cealalta DORINTE. Acum trece cheltuielile lunare in cele doua coloane.
Nevoile sunt cheltuielile fara de care familia nu poate supravietui (mancare, chirie, electricitate, rata la casa, etc.) si la Dorinte trece acele lucruri pe care v-ar placea sa le aveti, dar nu sunt vitale pentru supravietuire (un storcator de fructe, un ruj bun, o a treia sau a patra pereche de blugi, inca o pereche de ghete pentru copil, desi acum are ce purta pana in primavara, etc). O data identificate si catalogate astfel cheltuielile casei, vei constata ca iti e usor sa decizi la ce trebuie renuntat pentru a strange cureaua. Daca ai nevoie de sugestii, iata cateva:
Redu cheltuielile pe mancare si produse pentru casa
Chiar daca ti-e mai usor sa faci cumparaturile la coltul blocului, fa un efort si mergi la un hipermarket. Acolo poti gasi anumite marci cu pret redus la aproape fiecare produs pe care vrei sa-l cumperi. Alege dintre toate sortimentele unui produs pe cel cu marca proprie hipermarketului in care te afli. Acestea au, de obicei, si cel mai convenabil pret. Fa-ti lista de cumparaturi inainte de a pleca de acasa si nu te abate de la ea.
Redu cheltuielile pe haine si incaltaminte
Pune pe hartie doar obiectele strict necesare familiei si profita la maximum de perioadele de reduceri. Mergi prin cat mai multe magazine inainte sa cumperi ceva, ca sa nu te trezesti ca gasesti doi metri mai incolo aceiasi pantofi cu 100 de lei mai ieftini decat i-ai cumparat tu. Descopera outleturile si magazinele de fabrica din orasul tau sau din apropiere si nu te jenasa intri si in magazinele Second hand, pentru ca... uneori, daca ai rabdare si ochi de vultur, poti gasi haine mai bine lucrate si din materiale mai de calitate decat in magazinele de fitze. Daca te orientezi spre croieli clasice, n-ai cum sa dai gres, pentru ca acestea nu se demodeaza niciodata. Targurile de strada ale micilor producatori iarasi sunt o sursa buna de haine si incaltaminte cu preturi mici, de producator.
Redu consumul de benzina
Daca ai masina, poti face economii substantiale la benzina cu putina planificare. Nu mai fa drumuri separate pentru orice plata de facturi sau vizita, ci incearca sa cumulezi cat mai multe lucruri de rezolvat intr-un singur drum. De exemplu, in drum spre birou, te poti opri sa lasi copiii la scoala, sa platesti rata la banca, sa pui la posta felicitarea pentru unchiul George si sa iei si o floare in ghiveci (ca sa tina peste zi) pentru vizita de diseara, la socri.
O alta modalitate de a economisi timp si benzina la platafacturilor este sa ti le faci on-line. Camtoate bancile ofera acum acest serviciu si vei constata ca ce rezolvai inainte in jumatate de zi, poti rezolva acum in jumatate de ora, in pijamale, cu cafeaua in fata. Iar costul serviciului e sub cat te-ar fi costat benzina daca ai fi facut aceste drumuri cu masina.
Redu costul vacantelor
Doar pentru ca e criza nu inseamna ca trebuie sa renunti complet la vacanta anuala. Insa in loc sa te duci in statiuni, e mai ieftin si, poate, chiar mai distractiv, sa mergi in vizite la prieteni sau rude care locuiesc in alte orase. Eventual, daca va intelegeti, puteti face schimb de case pentru o saptamana doua, vara, si astfel nici nu le ramaneti datori si va simtiti mai in largul vostru cu totii.
Redu costul distractiilor
Din pacate, iesirile in oras la restaurant sau la film vor trebui reduse drastic, daca nu chiar eliminate. Insa asta nu e neaparat un lucru rau. Poti organiza acasa seri de film in familie. Alegeti impreuna un film pe DVDsau la TV pe care sa vreti sa-l vedeti cu totii, faceti floricele si va distrati impreuna cu bani putini. In plus, puteti face cate pauze vreti, puteti comenta cat de mult va lasa ceilalti membri ai familiei si puteti sta mult mai comod decat la cinema. Asta ca sa nu mai vorbim de beneficiul de a petrece timp in familie si de discutiile interesante pe care le poti avea cu copiii dupa ce ati vazut filmul.
Fa-ti un fond de urgente
Stiu ca suna fantezist in aceste timpuri, dar daca strangi cureaua, folosind ideile de mai sus precum si propriile tale idei, poti sa pui deoparte niste bani pentru situatii de urgenta. Gandeste-te de cate ori nu ai simtit ca iti cade cerul in cap cand te-ai trezit ba ca ti se strica frigiderul in toiul verii, ba ca unul din membrii familiei a avut o urgenta medicala, ba alta situatie neprevazuta in care ai fost nevoit sa te imprumuti urgent ca sa o scoti la capat. Incepe sa pui deoparte niste bani (oricat de putini) la fiecare salariu, dar sa nu te abati de la aceasta decizie.
Stabileste-ti si o suma - tinta, realista, dar semnificativa, pe care sa o acumulezi pana la sfarsitul anului in fondul de urgente. Chiar daca nu vei acoperi toata suma necesara la urmatoarea urgenta, macar vei avea o parte din ea si nu va mai trebui sa te indatorezi prea mult.
Citeste si Sfatul Parintilor
FOTO: Hepta