Antena Căutare

Cum sa te feresti de abuzurile online

O data ce intri in lumea virtuala, vei fi bombardat cu site-uri care iti cer un cont si platforme pe care va trebui sa-ti construiesti o identitate online. Cat ar trebui sa impartasesti cu ceilalti si ce ar trebui sa tii pentru tine?

In primul rand, pe multe site-uri vei putea sa-ti faci un avatar. Ce inseamna acest lucru? Vei putea sa-ti alegi un personaj, sa-l accesorizezi cum vrei tu astfel incat sa aduca cat mai mult cu imaginea ta din viata reala sau cu cea pe care vrei sa o ai.

Va trebui in paralel sa te gandesti la un nume. Multi nu isi dau numele adevarat ci creeaza o porecla, ceva funny care sa atraga atentia celorlalti. Ar trebui sa alegi ceva reprezentativ sau un nume care sa-ti ascunda adevarata identitate?

Gandeste-te cat ai vrea sa impartasesti nu numai cu prietenul cel mai bun,dar si cu colegii de scoala sau alte persoane care au acces la informatiile despre tine.

Messenger, Facebook si MySpace

Articolul continuă după reclamă

Mai mult ca sigur intai vei "face cunostinta" cu Instant Messenger, o metoda usor de folosit pentru a tine legatura cu prietenii.

Cand vei creste, s-ar putea sa fii convins ca e timpul sa-ti faci un cont pe Facebook sau MySpace. Ambele retele de socializare iti permit sa pui poze, sa scrii despre tine si interesele tale, sa-ti faci prieteni online.

Nu ai voie insa sa intri pe ele daca esti mai mic de 13 ani si asta pentru ca oricine poate intra pe Internet si nu toti au intentii bune.

Abuzul online

Multe persoane profita de faptul ca nimeni nu le poate gasi online pentru a se da drept altcineva si a-ti face farse. Cat timp totul este inocent si amuzant nu vor exista probleme, insa de multe ori acest pretext este perfect pentru abuzul online - cuvinte urate, amenintari sau santaj.

Ce trebuie sa faci

Intra doar pe site-uri de incredere. Intreaba-ti parintii sau profesorii daca ai dubii in privinta unui site si daca ti se cere varsta pentru a avea acces, niciodata nu minti. Mai mult ca sigur, continutul site-ului nu este adecvat copiilor.

Nu-ti spune parola altora. Nu spune nimanui parola de la cont, cu exceptia parintilor tai ; in plus, alege ceva complicat, la care nu s-ar gandi nimeni si include si cifre pentru a o face dificila de ghicit. Nu e rau sa iti schimbi parola la cateva luni.

Nu impartasi informatii personale altora. Aici ne referim la adresa, numar de telefon, unde lucreaza parintii tai. Informatiile raman pe Internet, chiar daca mai tarziu vrei sa le stergi.

Intotdeauna spune-le parintilor daca observi vreun comportament ciudat. Atat daca esti tu cel in cauza sau altul, de fiecare data anunta pe cineva daca cineva incalca regulile.

Alege-ti cu grija prietenii online. Poti fi tentat sa accepti cat mai multi prieteni in lista, dar fii atent cine se afla pe partea cealalta a ecranului. Multi pedofili se dau drept copii pentru a te ademeni ; niciodata nu te intalni cu prietenii de pe Internet.

sursa foto:plvd.mobi

Afla totul despre rejuvenare faciala cu IPL si SkinCeuticals!... Sporturi de vara pentru o viata activa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei Vineri, 15.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x