Antena Căutare

Cum schimbam corect scutecul

Scutecele din panza care trebuiau spalate si fierte de nenumarate ori au fost de mult timp uitate. Acestea au fost inlocuite cu scutecele absorbante, de unica folosinta care au revolutionat cresterea copiilor si au usurat misiunea parintilor. Cu o singura conditie: sa fie schimbate imediat ce au fost murdarite.

In caz contrar, pielea bebelusului are de suferit. Nu vor intarzia sa apara iritatiile fesiere, asa-numita dermatita de scutec, iar in cazuri grave se poate ajunge la infectii urinare sau genitale.

"Pielea nou-nascutului este foarte sensibila in regiunea fesiera, iar in conditii de umiditate si contact prelungit cu materii fecale este predispusa la iritatii si infectii. De aceea, scutecul trebuie schimbat imediat, indiferent daca e vorba de urina sau scaun", atrage atentia medicul primar pediatru, Nicoleta Bobe.

Frecventa cu care se schimba scutecele difera in functie de varsta copilului. In primele zile de viata pot fi schimbate doar trei-cinci scutece pe zi, pentru ca nou-nascutii nu urineaza foarte des si au scaune rare.

Dar pe masura ce copilul mananca mai mult si mai des, el poate avea scaun chiar si dupa fiecare masa si trebuie schimbat de fiecare data. Asta inseamna si de sapte-opt ori pe zi. Important este ca momentul schimbarii scutecului sa nu fie amanat.

Dermatita, infectii
Dermatita de scutec este cea mai frecventa afectiune cutanata aparuta in cazul nou-nascutilor si sugarilor. Cum se manifesta? Zona acoperita de scutec se inroseste, este mai calda decat restul corpului, se umfla si pot aparea basicute. Bebelusul este agitat si plange din cauza durerilor si mancarimilor.

Tratamentul, care consta in aplicarea unui unguent cu oxid de zinc, trebuie inceput de la primele semne de iritatie fesiera. De asemenea este bine ca pielea bebelusului sa fie lasata sa respire.

De aceea el trebuie lasat cu funduletul la aer 10-15 minute dupa ce este spalat, iar cat timp pielea este iritata se va folosi un scutec mai mare.

Daca dermatita nu dispare dupa cateva zile de tratament si mai ales daca apar ulceratii, rani purulente, copilul trebuie consultat de medicul pediatru.

Altfel exista riscul aparitiei unor complicatii serioase precum infectii cu o ciuperca numita Candida, infectii urinare sau infectii genitale in cazul fetitelor.

Sfatul medicului
Medicul Nicoleta Bobe explica etapele ce trebuie respectate la schimbarea scutecului. Intindeti copilul pe masa de infasat.

Desfaceti scutecul si indepartati partea curata din fata, ridicati picioarele bebelusului si impaturiti scutecul retragand rapid si partea de sub fundulet.

Stergeti zona fesiera cu o compresa umeda, daca a facut doar pipi. In cazul in care a facut "treaba mare", copilul trebuie spalat cu apa calda si sapun.

Stergerea feselor va fi facuta din fata spre spate, din locul cel mai curat spre cel murdar. In final, zona scutecului va fi stearsa cu un prosop din bumbac, tamponand bine cutele pielii.

Aplicati o crema protectoare, care previne iritatiile fesiere. Nu este indicata pudra de talc pentru ca ramane in cutele pielii si in contact cu umezeala provoaca iritatii sau chiar macerarea pielii.

Nici servetele umede nu trebuie folosite pentru igiena zilnica, ci doar ocazional cand nu sunteti acasa.

Citeste jurnalul.ro

5 ponturi pentru o vacanta super-fun... De ce apar monturile?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x