Ziua Sfântului Valentin sau Valentine’s Day, cum e cunoscută internațional această sărbătoare, a fost răspândită, cu precădere, de către americani.
Dar ei nu sunt singurii care o celebrează. Zeci de alte popoare își declară dragostea în această zi sau într-o zi aferentă, prin diferite obiceiuri.
Danemarca
În această țară există obiceiul ca bărbații să trimită bilețele femeilor de Sfântul Valentin, bilețele semnate doar cu atâtea puncte câte litere are numele său. Iar, dacă femeia reușește să descifreze numele necunoscutului care se gândește la ea, va primi, în schimb, un ou de Paște, în Vinerea Mare.
Brazilia și Columbia
În Brazilia, se serbează Dia dos Namorados în data de 12 iunie, în ajunul Zilei de Sfântul Anton din 13 iunie, sfânt protector al cuplurilor de îndrăgostiți. Există și un obicei pe care fetele îl mai practică cu o zi înainte de această sărbătoare, acela de a scrie numele băieților pe care îi plac pe bucățele de hârtie, pe care le împăturesc, urmând ca, în 12 iunie, să aleagă un bilețel, iar cel care va fi extras, va fi alesul lor sau persoana cu care se vor căsători.
În Columbia, iubirea este sărbătorită în a treia zi de vineri și cea de-a treia zi de sambătă ale lunii septembrie. Festivitatea poartă numele de Ziua Prietenului Secret, iar în această zi, fiecare locuitor își alege un prieten căruia îi face un cadou secret.
Asia de Est
Japonia, Taiwan și Coreea de Sud au o sărbătoare comună și anume Ziua Albă. După ce în data de 14 februarie se sărbătorește Sfântul Valentin, când femeile fac cadouri bărbaților cu această ocazie, peste exact o lună de la această dată, în 14 martie, se serbează Ziua Albă, dată la care femeile primesc cadouri din partea bărbaților.
În Taiwan se sărbătorește, în plus, și data de 7 iulie, dată la care bărbații fac cadou trandafiri iubitelor lor. Astfel, un singur trandafir roșu declară dragostea, 99 de trandafiri proclamă dragostea veșnică și 108 trandafiri reprezintă o cerere în căsătorie.
În Japonia, de Sfântul Valentin, femeile fac cadou bărbaților ciocolată. Iar bărbații trebuie ca, în schimb, să ofere un cadou de culoare albă, care să coste de trei ori mai mult decât ciocolata primită de ei.
În Coreea există, pe lângă Ziua Albă, și cea de 14 aprilie, numită Ziua Neagră, dedicată celor singuri care se întâlnesc pentru a mânca o varietate de tăiței negri, numiți Jajang.
Franța
În Franța, 14 februarie era "loteria dragostei". Femeile și bărbații singuri trebuiau să strige în fața casei celui care urma sa le devina pereche. Daca erau respinși de potențialul partener, reveneau a doua zi, în același loc și ardeau fotografiile cu cel care nu i-a dorit. Obiceiul a fost interzis de Guvernul de la Paris între timp.
Germania și Italia
În Germania, a devenit deja o obișnuință, ca tanărul să vină la iubita lui, cu un buchet de trandafiri.
În Italia, pe 14 februarie are loc Festivalul Primăverii. Totul se petrece în aer liber, se ascultă muzică și se citesc poezii. În Torino, tinerii obișnuiesc să-și anunțe logodna în această zi.
Oricum ar fi celebrat Valentine’s Day în lumea largă, probabil că originea acestei sărbători se află în tradiția anglo-saxonă, în care se spune că, în ziua Sfântului Valentin, păsările își aleg perechea. De aici și oamenii au făcut trecerea la găsirea unei jumătăti.