Antena Căutare

Cum te descurci in rolul de parinte vitreg

A deveni parinte atunci cand se unesc doua familii sau cand te casatoresti cu cineva care deja are copii poate fi o experienta minunata. Daca nu ai mai avut copii pana acum, vei avea ocazia sa imparti viata cu cineva tanar si sa ajuti la formarea caracterului sau. Daca ai propriii copii, acestia vor avea cu cine sa se joace, vor invata sa stabileasca noi relatii si legaturi puternice.

In unele cazuri, noii membri ai unei familii se inteleg bine de la inceput, dar in altele apar tot felul de probleme. A-ti da seama care este rolul tau de parinte, in afara de responsabilitatile zilnice, poate cea conflicte intre tine si partener, sau cu fostul sau fosta sotie.

Desi nu exista un model unic care sa te ajute sa construiesti familia perfecta, este important sa iei in considerare aceasta situatie noua cu intelegere fata de sentimentele restul persoanelor implicate.

In primul rand, nu grabi lucrurile. Cand devii parinte vitreg e posibil ca cei mici sa nu se ataseze de tine prea repede. Este un lucru firesc, ce nu ar trebui sa te surprinda foarte mult. Relatiile au nevoie de timp si trebuie sa decurga firesc. Copiii simt imediat daca un adult este sincer sau se preface, de aceea nu te stradui peste masura sa le castigi afectiunea.

Copiii care inca sufera din cauza decesului unuia dintre parinti sau despartirii in cazul unui divort vor avea nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca inainte de a te accepta pe tine ca pe noul sau parinte.

Articolul continuă după reclamă

Pentru cei care au trecut printr-un divort, recasatoria inseamna ca nu mai pot spera la faptul ca parintii lor s-ar mai putea impaca. Chiar si atunci cand au trecut cativa ani de la despartire, copiii (chiar si cei mari), de multe ori spera la o reconciliere. De aceea aparitia ta in viata lor si faptul ca e ceva serios poate sa se starneasca sentimente de furie, durere si confuzie.

Factori care pot afecta tranzitia ta in rolul de parinte vitreg:

- care este varsta copiilor. Cand este vorba despre schimbari si stabilirea de noi relatii, copiii mici sunt in general mai flexibili.

- de cat timp ii cunosti. De obicei, cu cat cunosti mai bine copiii, cu atat mai buna este relatia. Exista si exceptii (daca erai prieten/a de familie a parintilor inainte ca acestia sa se desparta si te invinuiesc pentru acest lucru), dar in cele mai multe cazuri, a petrece o perioada mai indelungata de timp impreuna face tranzitia mai usoara.

- cat timp ati fost impreuna inainte de a decide sa va casatoriti. Si in acest caz exista exceptii, dar in general, daca nu te grabesti in relatia cu persoana adulta, copiii vor intelege ca vei fi alaturi de ei, ca familie, pentru mai mult timp si ca nu este o decizie pripita.

- Cum se intelege partenrul cu fostul sot/ fosta sotie. Daca intre ei inca exista conflicte nerezolvate, aparitia ta in viata copiilor lor si faptul ca vei fi persoana care va contribui la educatia lor poate face ca lucrurile sa se agraveze si copiii sa fie si mai putin dispusi sa te accepte. E mai usor pentru ei sa faca aceasta tranzitie cand toti adultii implicati in aceasta situatie au o atitudine pozitiva asupra acestui lucru.

Poti stapani mai bine situatia daca stii din timp ce aspecte ar putea deveni problematice atunci cand aduci impreuna doua familii. Iar daca parintii in general au probleme din cand in cand, aceste lucruri se complica si mai mult prin faptul ca nu esti parintele lor natural. Pot aparea lupte de putere, fie ca vin din partea copiilor, a fostului partener sau chiar in noul cuplu format.

Cand situatia devine dificila, a pune binele copiilor pe primul loc te poate ajuta sa iei cele mai bune decizii.

- Diferentiaza nevoile de dorinte. Copiii au nevoie de afectiune si de constanta, de reguli care sa le ghideze viata. A le oferi jucarii si alte cadouri in special daca nu au facut sa merite acest lucru prin note si un comportament bun, poate duce la situatia in care vei simti ca oferi lucruri materiale in schimbul iubirii.

De asemenea, daca te simti vinovat pentru ca te porti altfel fata de copiii tai biologici, nu le cumpara celorlalti copii cadouri pentru a te revansa. Mai bine cauta solutii cum sa ii tratezi pe toti in mod egal.

- Stabiliti reguli in casa. Este important ca atunci cand aduci impreuna copiii din doua familii, ca toti sa se supana acelorasi reguli. Copiii mici si adolescentii vor avea un altfel de program, dar in principiu trebuie sa existe niste reguli de baza care se aplica tuturor. Aceasta ii va ajuta sa faca tranzitia.

- respecta parintii. In situatia in care te-ai casatorit cu un vaduv/o vaduva este important sa ii respecti amintirea. In cazul in care a fost vorba de un divort, incearca sa pastrezi po legatura cat mai buna cu fostul sot / fosta sotie oricat de greu ar fi si nu spune niciodata lucruri negative la adresa lui sau a ei in fata copiilor, chiar si atunci cand acestia sunt cei care se plang. Nici un copil nu suporta sa isi auda parintii criticati iar daca faci acest lucru, nu vei reusi decat sa ii indepartezi.

S-ar putea sa iti dai seama ca partenerul are metode diferite de a-i educa pe cei mici decat ale tale. Este important sa comunicati si sa va puneti de acor asupra acestor lucruri. Daca regulile care existau inainte in casa functioneaza bine, e indicat sa fii flexbil si sa le urmezi. In timp, poti introduce reguli noi, dar a schimba totul brusc nu este ceva ce ii va ajuta pe copii, mai ales daca ei se vor impotrivi.

foto: http://www.letustalkaboutlove.com

Cum iti ingrijesti tenul uscat... VIDEO! Grease, un joc de familie retro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x