Iata cateva sfaturi oferite de specialisti in alimentatia bebelusilor care sa va vina in ajutor in realizarea portiilor de mancare pentru bebelusi.
Alimentatie bebelusi: Nou-nascuti
Desi nu pot vorbi, bebelusii au instincte foarte bine dezvoltate si comunica prin limbajul trupului mai bine decat v-ati inchipui. Bebelusii alimentati la san au nevoie sa manance o data la doua-trei ore si, in primele 10 minute de supt, au consumat deja 90% din cantitatea de lapte produsa de mame. Bebelusii hraniti la biberon simt nevoia sa manance o data la 3-4 ore, iar cantitatea optima este in general de 60-90 ml de formula de lapte. In prima luna, daca bebelusul nu se trezeste peste noapte, este indicat sa fie trezit pentru a fi alimentat. In acest fel i se va crea un program de hranire.
Cand hraniti un nou-nascut, pentru a va da seama daca a mancat sau nu suficient, trebuie sa fiti atenti la mai multe aspecte. Daca dintr-o data nu mai are interes pentru san sau pentru biberon sau chiar adoarme in timp ce este hranit, este clar ca bebelusul a mancat suficient.
Alimentatie bebelusi: 1-3 luni
Intre 1 si 3 luni, apetitul bebelusului va creste, iar manifestarile in caz de foame vor fi mai zgomotoase, in special daca si-a format deja un program bine stabilit de alimentatie. Pana la varsta de 3 luni, un bebelus ar trebui sa ajunga sa manance in jur de 150 ml lapte de 6-8 ori pe zi. Daca bebelusul este alaptat, atunci mama va produce cantitatea optima (mai mult sau mai putin) de lapte, in functie de nevoile bebelusului.
Alimentatie bebelusi: 4-6 luni
Intre 4 si 6 luni, bebelusul va putea sa stea singur in fundulet si sa apuce diverse obiecte cu propriile manute. Pe masura ce i se imbunataste aceasta abilitate, puteti sa incepti sa introduceti cereale in alimentatia bebelusului. El ar trebui sa manance 1-2 linguri de cereale pe zi.
Atentie! Cerealele trebuie sa fie o gustare. Ele nu trebuie sa inlocuiasca laptele (matern sau formula) din mesele principale ale zilei. Laptele trebuie sa fie principala sursa de nutrieni din alimentatia bebelusilor.
Alimentatie bebelusi: 6-8 luni
La 6 luni, un bebelus ar trebui sa consume aproximativ 180-240 ml de lapte formula sau matern (la o masa). La acestea se adauga si gustarile de cereale sau alte alimente (legume si fructe) care ar trebui introduse treptat in alimentatia bebelusului. Daca aveti un bebelus pofticios, trebuie sa faceti un calcul: un bebelus nu trebuie sa manance mai mult de 1 l de lapte (matern sau formula) intr-un interval de 24 de ore. In cazul in care vi se pare ca bebelusul are un apetit instabil, mananca prea mult sau dimpotriva, prea putin, luati legatura cu medicul pediatru.
Alimentatie bebelusi: 8-12 luni
Intre 8 si 12 luni, bebelusul ar trebui sa aiba o masa consistenta formata din alimente solide, insa laptele nu trebuie eliminat definitiv. Datorita aportului de alimente solide, bebelusul va incepe incet-incet sa renunte la lapte, iar acesta se va transforma in gustare. Nu va mai fi sursa principala de nutrienti. In aceasta perioada, portia de lapte a unui copil ar trebui sa fie intre 120-180 ml de lapte (la o masa). De asemenea, inainte de culcare, el ar mai putea consuma intre 180-240 ml.
Sfatul Parintilor9 sfaturi contra depresiei provocate de lipsa locului de munca... Droguri si operatii estetice la 17 ani - lumea modei din Columbia!...