De asemenea, încearcă să privești lucrurile dintr-o altă perspectivă, pentru că inclusiv o experiență negativă la job îți poate aduce beneficii importante, dacă știi să extragi lecțiile esențiale din ea. Care sunt acestea? Le dezbatem în detaliu mai jos.
Descoperi exact ce nu îți place să faci
Când vine vorba despre alegerea drumului profesional, multe persoane se lovesc de confuzie și nu reușesc să își dea seama ce le place cu adevărat. Însă dacă ajungi să lucrezi într-un loc care nu ți se potrivește, va fi mai ușor să îți conturezi un plan de carieră, pentru că vei vedea exact care sunt lucrurile de care trebuie să te ferești pe viitor.
Prin urmare, atunci când îți vei căuta un job nou, vei putea face o selecție mai bună a ofertelor. Îți vei putea alcătui CV-ul și scrisoarea de intentie punctând aptitudinile care te recomandă pentru postul dorit și explicând de ce ți se potrivește tocmai acela, mai mult decât altceva. Altfel spus, o experiență negativă la birou te va ajuta să te pregătești mai bine pentru următorul job.
Afli care sunt punctele tale slabe
În același timp, atunci când lucrezi într-un loc în care fie nu te regăsești, fie nu crezi că este pentru tine, reușești să înțelegi mai bine care sunt punctele tale slabe. Cum? Pe de o parte, poate fi vorba despre o serie de feedback-uri negative din partea superiorilor, pe care nu ar trebui să le privești cu încruntare, ci ca pe niște lecții de care te poți folosi pentru a evolua pe plan profesional. Pe de altă parte, îți poți da seama care sunt calitățile sau aptitudinile care îți lipsesc pentru a ajunge la jobul dorit. Și, în felul acesta, poți lucra la îmbunătățirea lor.
Prin urmare, o astfel de etapă în cariera ta nu trebuie privită ca un pas înapoi sau ca o pierdere de vreme. Dimpotrivă, este o bună oportunitate pentru a-ți creiona mai bine parcursul profesional și pentru a începe să iei măsuri concrete spre a ajunge la locul de muncă pe care ți-l dorești.
Te antrenezi pentru a lucra în condiții de stres
Indiferent cât de bune sunt condițiile la job, cât de faină e echipa și cât de bine te înțelegi cu șeful tău, la orice loc de muncă mai apar și situații de criză sau momente stresante. Iar reacțiile tale din acele clipe chiar sunt foarte importante, pentru că problemele nu se pot rezolva niciodată altfel decât cu mult calm, răbdare, chiar și o oarecare detașare. Marele avantaj al unui job care nu îți aduce satisfacții și la care nu te simți deloc în largul tău este că înveți să gestionezi stresul pe care îl implică.
Oricât de clișeic ar suna, un astfel de post chiar îți întărește rezistența în fața stresului și te ajută să dobândești niște mecanisme de apărare foarte utile. Altfel spus, data viitoare când te vei confrunta cu o situație dificilă sau tensionată la un job, tu vei avea deja în minte un plan pentru a o gestiona eficient.
În concluzie, a venit momentul să privești orice experiență profesională de care ai parte dintr-o perspectivă ceva mai relaxată. Învață lecțiile valoroase pe care ți oferă fiecare în parte, fără excepții!
Sursa foto: Shutterstock.com
Lecții de viață prin lectură: Trei romane grozave în care vârstnicii au rolurile principale... Calendar ortodox 1 noiembrie. ,,La mulți ani!” celor ce își serbează ziua onomastică...