- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
La ora actuala, depresia si anxietatea se situeaza in topul primelor zece cauze ce pot declansa diferite forme de dizabilitati. Aceste date ii ingrijoreaza pe specialisti, in conditiile in care un procent tot mai mare de copii sunt afectati. Iar riscurile la care sunt expusi cei mici sunt extrem de mari deoarece intreaga lor dezvoltare va fi amprentata negativ de aceasta boala. In cazul lor, depresia si anxietatea iau forme mai accentuate dupa varsta de 5 ani.
In ajutorul parintilor
Circa 15 la suta din prescolari sufera de depresie si anxietate, sustine un recent studiu publicat in "Revista de Psihologie si Psihiatrie a Copilului". Rezultat a cinci ani de cercetari, studiul mai sustine si ca acesti micuti provin, in cea mai mare parte, din familii in care mamele au avut sau au perioade de depresie. Interesul specialistilor este acela de a afla mai multe informatii despre depresia la copii, boala care afecteaza un numar din ce in ce mai mare dintre acestia, in conditiile in care se stie destul de putin despre acest subiect. Ei vor sa vina si in sprijinul parintilor pentru a le oferi mai multe date despre manifestarea acestei boli la copii.
Factori de risc
Chiar inainte ca un copil sa implineasca un an, specialistii pot identifica existenta unor indicatori in comportamentul bebelusului dupa care pot stabili daca prezinta sau nu riscuri de a dezvolta un nivel inalt de depresie sau anxietate.
Cel mai important predictor este temperamentul dificil pe care il are un bebelus la varsta de cinci luni. Ce de-al doilea factor care poate prezice daca un copil va suferi de depresie ori anxietate chiar inainte de a intra la scoala este istoria mamei cu privire la aceasta boala. Astfel, mamele care au suferit de depresie, inclusiv cele care au cunoscut depresia postnatala, trebuie sa fie in alerta deoarece micutii lor sunt cu mult mai predispusi sa faca depresie. Iar ele sunt primele care pot observa simptomul cel mai important al acesteia, temperamentul dificil al copilului.
Riscul este mult mai mare atunci cand un copil are depresie. Pentru ca daca ea nu este depistata si tratata de specialisti, atunci copilul va creste cu ea si toata viata ii va fi afectata. Iar in aceste conditii riscurile sa se confrunte si cu diferite forme de dizabilitate sunt mari. De aceea parintii trebuie sa fie extrem de atenti la comportamentul si temperamentul copilului, iar la primele semne care ii ingrijoreaza sa-l duca imediat la un specialist.
Citeste si Revista Felicia
sursa foto: greenbabyguide.com
Egalitatea intre barbati si femei, cu adevarat reala?... Sarea si clorul, "agresorii" parului...