Antena Căutare

De ce sunt periculoase alimentele procesate?

Credem ca mancam diversificat doar pentru faptul ca putem achizitiona din supermarketuri zeci de produse. In realitate insa, ne amagim consumand alimente procesate pline de „defecte”, si nu de vitamine.



Prea bogate in grasimi si in zaharuri

Produsele procesate au un continut ridicat de grasimi artificiale si de zaharuri rafinate. Consumate frecvent si pe termen lung, grasimile si zaharurile cresc riscul aparitiei unor boli grave: boli cardiovasculare, supraponderabilitate, obezitate, hiperglicemie, colesterol marit. Unele tipuri de cancer pot fi declansate de excesul de grasimi rele si de zaharuri artificiale pe care le gasim in produsele obtinut.

Abundente in aditivi alimentari periculosi

Initial, lista E-urilor era mult mai mica si cuprindea aditivi alimentari mai putini periculosi. Astazi sunt aprobate si adaugate in alimente peste 300 de E-uri, iar numarul celor periculoase este foarte mare. Efectele lor nocive sunt incontestabile si merg progresiv de la afectiuni mai usoare (dureri de cap, ameteli, alergii) pana la boli grave (obezitate, Alzheimer, Parkinson, diferite forme de cancer).

Articolul continuă după reclamă

Densitate energetica extrem de mare

Alimentele procesate au densitati energetice extrem de mari. Se estimeaza ca 100 de grame de produs procesat poate contine uneori peste 500 de calorii. Cea mai mare densitate energetica o au produsele de tip fast-food (hamburgeri, pizza, cartofii prajiti, shaorma), alimentele prajite, dulciurile si preparatele din carne (mezeluri, carnati, pate).

Dezechilibrate nutritional

Alimentele procesate au un profil nutritional dezechilibrat intrucat, desi sunt consistente si gustoase, contin putini nutrienti sau deloc adica sunt lipsite de acele substante vitale fara de care organismul nu se poate mentine sanatos. Cantitatea de vitamine din continutul acestor alimente este redusa, iar atunci cand producatorii adauga vitamine in diferite produse efectul nu este cel dorit: vitaminele adaugate sunt artificale si au o activitate biologica scazuta fata de cele naturale.

Sfaturi pentru o alimentatie diversificata

Ca sa ai o alimentatie echilibrata si ca sa-i oferi organismului nutrienti de calitate invata sa te protejezi de invazia produselor procesate astfel:
- Evita pe cat posibil produsele semipreparate si alimentele care contin aditivi alimentari.
- Nu mai consuma produse de tip fast-food si nici dulciuri sau bauturi carbogazoase.
- Mergi mai des la piata si aprovizioneaza-te cu fructe si legume care sunt pline de nutrienti de calitate;
- Inlocuieste preparatele din carne cu carnea proaspata si slaba de pui, de peste si de vita. Prepar-o cat mai usor: la cuptor sau pe gratar.
- In locul sucurilor din comert prepara-ti fresh-uri din fructe sau consuma apa si ceaiuri.

Citeste si Revista Felicia!

VIDEO! Talentul la scris poezii nu are varsta... VIDEO! 1600 de tineri au dansat in sincron pentru un record modial...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x