Antena Căutare

De ce suntem fascinati de vampiri

Masina de marketing a Hollywoodului scoate pe banda rulanta filme cu printi ai noptii, iar milioane de oameni se incoloneaza ca hipnotizati in fata cinematografelor. "Saga Amurg/ Twilight" este cel mai graitor exemplu de pe marele ecran (cu incasari de 2,4 miliarde de dolari), la fel cum productia "True Blood", difuzata in Romania la HBO, se afla in top la capitolul seriale de televiziune.

Previzibil, celor trei pelicule din seria Amurg li se vor adauga cel putin inca doua, dupa cum au anuntat reprezentantii Summit Entertainment. Filmarile la ultima parte a seriei, "The Twilight Saga: Breaking Dawn", vor demara in toamna. "Tabloul" nu ar fi complet fara legaturile invariabile cu mitul domnitorului roman Vlad Tepes. De aceasta data, "vrajitorii" din Cetatea Filmului au comandat un studiu genealogic din care a reiesit, convenabil, ca actorul principal al seriei Twilight, seducatorul Robert Pattinson, se inrudeste cu "vampirul" de pe meleaguri transilvane.

Ratiunea are limite care ofera imaginatiei teren. Copiii sunt mai aproape de imaginatie, nu au o demarcatie clara intre real si imaginar si de aceea povestile «clasice» sau cele moderne - tehnologia creeaza personaje noi - sunt pentru ei extrem de atractive. Adultii si ei raman atrasi de mister, de senzational, de orori si miracole, de acel univers larg in care fantasmele nu au granite. Mecanismul psihologic este cel al atractiei fata de necunoscut". De altfel, in America, "isteria" adolescentilor este secondata de entuziasmul parintilor lor, admiratie cultivata in cadrul unor cluburi de carte si film.

In ceea ce priveste romanele semnate de Stephenie Meyer, "fenomenul pop cultura declansat de autoare este unul iubit de adolescente, fete intre 12 si 16 ani, care sunt framantate de trairile lor erotice, dar neaccentuata fiind latura sexuala, cand in ele se trezeste nevoia de a cunoaste, explora iubirea. (...) Iubirea dintre un vampir - «vegetarian», nu bea sange uman - si o fata reia tema complicatiilor pe care le aduce indragostirea in psihicul feminin inainte de a deveni femeie. Fantasmele, trairile, introspectia, sentimentele analizate, imaginatia, conflictele interioare, romantismul, trairile secrete, toate acestea au o mare intensitate, ceea ce atrage adolescentii si mai ales fetele, care se cauta, se exploreaza. Conteaza mult si contagiunea sociala foarte mare la aceste varste", subliniaza Liiceanu.

Nu trebuie neglijat "aspectul cresterii componentei irationale a tinerilor de astazi - si nu numai a lor - care psihologic se asociaza cu cultul celebritatii, a dorintei de a iesi din anonimat, a gandirii pozitive, a ideii ca fiecare este erou, ca purtam in noi un potential de supranatural, de mister".

Articolul continuă după reclamă

De asemenea, in romanele lui Stephanie Meyer, Aurora Liiceanu identifica, la fel ca in lumea virtuala a internetului, constructia unei comunitati virtuale a vampirilor: Meyer aminteste de vampirii romani care au fost invinsi de alt clan numit Voluri, fondat de Aro, cu locul in Volterra, un mic oras din Toscana, Italia.

Citeste tot articolul in Jurnalul National

Sursa foto: jsyk.com, eonline.com, gossipteen.com

VIDEO! Obiceiuri care dauneaza danturii... Justin Bieber isi indeamna fanii sa incalce legea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x