Adolescenta este, oricum, o perioada dificila, de transformari biologice, hormonale, psihologice. Toti cei care ajung la acest prag tind sa se considere neintelesi, nefericiti si nesiguri. In plus, adolescentul nu comunica intotdeauna bine cu parintii si are greutati in a-si aprecia si relata trairile si sentimentele. El nu isi poate evalua, compara, intelege bine starea, se considera slab sau damnat, se retrage in sine si, astfel, starea sa se poate agrava.
Pe langa cortegiul simptomelor medicale si problemelor scolare sau sociale, apare spectrul celei mai teribile complicatii a depresiei si anume suicidul. Intr-adevar, este un risc ce nu poate fi minimalizat si statisticile in acest sens sunt terifiante.
Aproximativ 90% dintre sinuciderile adolescentilor au drept cauza depresia. Anual, in SUA se inregistreaza 5.000 de sinucideri in randul tinerilor intre 14 si 24 de ani si aproape 500.000 de tentative de acest fel. In anul 2000, sinuciderea a fost a patra cauza de moarte la copiii intre 10 si 14 ani si a treia in randul celor cu varste intre 15 si 24 de ani. Existenta unei tentative in antecedente ridica riscul de sinucidere.
Ca si la adulti, si in randul copiilor si adolescentilor se inregistreaza mai multe tentative de sinucidere la fete, dar o rata mai mare de sinucideri finalizate in randul baietilor. La fete, depresia creste de 12 ori riscul suicidar si existenta unei alte tentative de trei ori. La baieti, existenta unei tentative creste riscul de sinucidere de 30 de ori.
Citeste si Jurnalul National
Sursa foto: donnabayliss.com
Emma Watson pune scoala pe primul loc... Arta de a fi parinte...