- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Depresia e un diagnostic medical foarte serios, de care atat tu cat si parintii tai trebuie sa tineti cont. Nu e ceva ce e doar in mintea ta, o indispozitie ce poate trece de la o zi la alta. Tratati lucrurile cu seriozitate.
De ce e important sa stim mai multe despre depresie
In primul rand pentru ca este o boala, si una foarte serioasa. In al doilea rand, pentru ca s-a observat ca tot mai multe persoane care sufera de depresie si nu urmeaza niciun tratament medicamentos sau psihoterapeutic ajung sa se sinucida.
Aceasta este si cauza pentru care e foarte important sa remarci de la inceput simptomele de depresie la tine sau la prietenii tai, pentru a putea intervene la timp, ajutand sau cerand ajutorul.
Iata cateva lucruri de care ar trebui sa tii cont la o persoana care pare deprimata:
- ganduri sau discutii despre sinucidere
- alte probleme psihice si un comportament bizar sau dezordonat
- tentative de sinucidere in trecut sau prezenta in familie a unor tentative de acest gen
- violenta sau abuzuri in familie
- despartirea recenta de un iubit sau pierderea unui prieten foarte apropiat
- divort sau probleme serioase in familie, mai ales in cele in care adolescentul este copilul unic al acesteia
- probleme serioase la scoala
Depresivii sunt mai predispusi la boli organice, mai vulnerabili la consumul de alcool, tutun si droguri. Dintre adolescentii consumatori de substante, cea mai mare parte a lor provin din medii cu probleme, au probleme de comunicare si au trecut prin depresie inainte de a ajunge consumatori.
Multi dintre adolescentii depresivi se declara invinsi inainte de a incepe viata, renunta sa lupte sis a isi atinga telurile, refuza sa se bucure de varsta lor si de sansele pe care le pot avea. Se inched in ei, se izoleaza tot mai mult de ceilalti si comunica tot mai putin.
Ce este depresia
O persoana tanara care e deprimata incepe sa se simta trista sau irascibila pentru o perioada mai lunga de timp, are o permanenta lipsa de energie si nu are pofta de mancare sau, dimpotriva, are un apetit foarte ridicat. Poate sa aiba insomnii sau sa doarma foarte mult, fara sa simta ca se odihneste cu adevarat. Are o stima scazuta de sine si sentimente de vinovatie.
Fetele sunt mult mai vulnerabile si mai predispuse catre a dezvolta o depresie. Mai ales daca in adolescenta nu isi pot gasi cercul de prieteni in care sa fie sustinute, se simt neputincioase la scoala si nu comunica bine cu parintii.
Depresia poate dura o perioada foarte mare de timp pana cand cei din jur sa realizeze ca se intampla ceva cu adolescentul. Mai ales datorita faptului ca la adolescenti, tulburarile de dispozitie sunt relative prezente prin natura varstei.
Ce putem face
In primul rand, sa constientizam faptul ca aceasta este o boala, nu o stare, si ca ea va produce multa durere si va distruge calitatea vietii. E greu sa te ajuti singur, asa ca e bine sa ceri ajutorul si sa il si accepti atunci cand acesta iti este oferit.
Daca simti ca cineva drag are aceste simptome, nu-l lasa sa se indeparteze de tine. Chiar daca e mai rece decat de obicei, treci peste asta si ajuta-l sa iasa din aceasta stare.
Apoi, fixeaza-ti obiectivele pe termen lung: sa iti imbunatatesti starea psihica, sa iti recapeti energia, sa ai activitati care iti placeau inainte, sa socializezi. Recapata-ti interesul pentru scoala, cariera, pentru viitorul tau.
Poti merge la un specialist pentru a primi ajutorul de care ai nevoie. Alaturi de el poti identifica daca depresia este insotita si de alte tulburari (irascibilitate, hiperactivitate, tulburari de alimentatie).
Sursa foto: amitbhawani.com
Stii cum sa agati online?... Frisbee sau cum sa te distrezi vara cu prietenii...