Cercetatorii de la Universitatea Harvard au studiat 74 de filme animate incepand cu anul 1937 si pana in 1999. Au ordonat pe categorii fiecare act de violenta, intentionat sau in gluma si fiecare tip de arma folosita, de la matura lui Mickey in Fantasia la sabia lui Mulan.
Numarul crescut de acte de violenta arata ca "audienta generala" nu mai este un termen care sa reflecte realitatea din desene si pana si acestea ar trebui cenzurate sau continutul lor supervizat inainte de parinti. In caz contrar, copiii ar putea prelua acest comportament in viata reala.
Parintii se bazeaza ca orice pelicula scoasa de Disney, de exemplu, este potrivita pentru cei mici, pentru ca apare in grila de programe pentru copii. Studiul realizat infirma acest lucru. In multe desene animate, personajele se lovesc cu pumnii, se imping, cad de la mari inaltimi sau se lupta cu sabia.
In lipsa unui adult care sa ii explice copilului de ce au loc astfel de intamplari si de multe ori, sa-l faca sa inteleaga ca ceea ce urmareste este doar o fantezie, copiii pot lua de bune loviturile si ranile personajelor.
Suzi Schiffer Parrasch, care discuta filme si videoclipuri pentru familii, spune ca aproape fiecare film Disney contine scene de violenta iar parintii ar trebui sa le urmareasca cadru cu cadru, la fel de atent cum ar citi o carte.
In plus, unii psihologi sustin ca unele desene animate ar fi chiar mai violente decat seriale sau filme destinate tinerilor si adultilor. Printre astfel de desene se numara si Scooby-Doo sau Pokemon. Totodata, jocurile video cu personaje de desene animate conduc la violenta, desi in descrierea lor se numesc "fantasy violence".
La aceste concluzii a ajuns profesorul Douglas Gentile, pe care le-a publicat in Jurnalul de Psihologie si Dezvoltare Aplicata(SUA) si doctorii Christakis Frederick Zimmerman, de la Institutul de Cercetare al Spitalului de Copii din Seattle. Ei au urmarit timp de 40 de ani comportamentul copiilor fata de programele urmarite la televizor, in cadrul a 8000 de familii.
Conform raspunsurilor de la parinti (parintii a 184 de baieti si 146 de fete, intre 2-5 ani), pentru fiecare ora in care au urmarit desene animate, copiii au avut reactii de trei ori mai violente. Cercetatorii au adaugat listei de desene cu continut crescut de violenta - Power Rangers si Looney Tunes in timp ce Toy Story si The Flintstones au fost clasificate drept programe sigure pentru copii.
sursa text: animatedfilms.suite101.com
Afla care sunt cosmeticele premium... Nu iti neglija picioarele!...